DAMCLUB HEERENVEEN
               
Informatie Onderlinge Competities Partijen Allerlei Archief  

 

Competitie
Sneldammen
Overige

 

Onderlinge

Seizoen 2006/2007

Oscar Veltman kampioen

Dit jaar werd het hoogste moyenne (2745) gescoord door Johnny Modderman. Hij speelde echter maar 7 partijen en haalde hiermee niet de vereiste 12 om in de eindstand opgenomen te worden. In de laatste ronde waren er nog 2 kanshebbers voor de titel. Tjipke Smedinga (2722) stond er het beste voor maar hij kon door fysieke ongemakken niet komen spelen. Daardoor bleef hij steken op 11 partijen en kwam hij dus ook niet in de einstand te staan. Oscar Veltman, die 18 partijen haalde, schoof met een moyenne van 2644 door naar de hoogste tree op het ereschavot en werd dus kampioen. De strijd om de tweede plaats werd gestreden door Sjoerd Hofman en Henk Hosper. Het verschil was zo klein (2595 om 2586) dat een uitslag tussen twee andere leden de posities kon doen wisselen. Het was Sjoerd die nipt de tweede plaats veroverde.

In de B-groep was het al een aantal weken duidelijk dat Wolter Sloothaak de eerste plaats op zou gaan eisen. Hij zou zelfs vierde in de A-groep geweest zijn met zijn moyenne van 2284. Een uitstekende prestatie was er van de pas 14 jarige Joel Meindertsma. Na een stabiel seizoen met een uiteindelijke +3 score en een moyenne van 2057 werd hij tweede. Gerben Alberts pakte de derde plaats met een moyenne van 1952. Na 10 jaar niet gedamd te hebben is ook dit een prestatie van formaat.

Sinds 1943 heeft DCH een speciale prijs in omloop, namelijk het wisselschild. De vervaardiger van dit kunstwerkje heeft toentertijd bedongen dat de prijs nooit definitief door iemand gewonnen mocht worden. Het schild werd in het verleden uitgereikt aan diegene die over een heel seizoen het beste gemiddelde haalde over al zijn gespeelde partijen in clubverband. Voormalige winnaars zijn ondermeer Pieter Peetsma en Jannes v/d Wal. Vanaf dit seizoen wordt de felbegeerde prijs gewonnen door diegene die in alle doordeweekse partijen de meeste punten behaald. Dit jaar was het Oscar Veltman die de meeste punten pakte (41).

 

Ronde 27
Ronde 27 bracht een nieuwe koploper. Johnny Modderman won zijn partij tegen Wolter Sloothaak die makkelijk een schijf cadeau gaf. Johnny passeerde daarmee Tjipke Smedinga die vanwege fysieke ongemakken niet kon spelen maar het benodigde aantal partijen van 12 zal Johnny niet halen zodat hij in de uiteindelijk ranglijst zal ontbreken. Ook Tjipke moet nog één partij spelen om dat te halen. Nummer drie is nu Oscar Veltman die won middels een doorbraak op de korte vleugel van Ate Boek. Het curieuse was dat dat gebeurde in een 7 om 7 stand waarbij Oscar nog 4 basisschijven had en eentje op de tweede rij. Plaatsen 4 en 5 worden ingenomen door respectievelijk Sjoerd Hofman en Henk Hosper die beiden dus nog volop meedoen voor het eremetaal. Sjoerd won van Jan v/d Vegt en Henk van Joel Meindertsma. Ondanks dat Wolter Sloothaak dus verloor van Johnny staat hij op een uitstekende zesde plaats en is hiermee veruit de best geklasseerde speler van de B-groep. Vlak daaronder staat Tabe de Vries die na een paar gekke standen twee punten bijschreef met een overwinning op Geert Rozenberg. De jeugd pakte ook weer punten. Henry de Vries speelde remise tegen Albert Koops en Laurens van Linge wist te winnen van Hielke Luik. In de middenmoot werden twee partijen gespeeld. De ervaring van Marten Zijlstra en Wim v/d Molen gaf de doorslag in hun partij tegen Bennie Liefting en Gerben Alberts.

 

Ronde 16
Er stonden tien partijen op het programma in de 16e ronde van de onderlinge competitie. Daarnaast had Tabe de Vries zichzelf als 21e speler vrijgeloot en kon zo mooi de fijne kneepjes van het vak doorgeven aan ons eventuele nieuwe lid Hielke Luik. Van de 10 partijen eindigden er maar twee in remise. Sjoerd Hofman en Henk Hosper kwamen remise overeen en zo ook Ate Boek en Benno de Vries. De partijen van de jeugdspelers zijn door de kortere speeltijd vaak asl eersten uit. Joel Meindertsma pakte twee punten tegen Laurens van Linge. Geert Rozenberg won van David Buist en Oscar Veltman won van de prima spelende Henry de Vries. Frederik Veltman en Marten Zijlstra speelden een gelijjopgaande partij totdat Marten een damzet over het hoofd zag. De dam kon wel weer teruggepakt worden maar het resultaat was dat Marten een schijf achterkwam en de partij verloor. Roelof de Vries en Gerben Alberts speelden een mooie partij waarin Gerben de volle buit binnen kon halen. Albert Koops kon het tegen Tjipke Smedinga in de opening nog wel uithouden maar werd in het middenspel overlopen en meost capituleren. Andries Oord kwam een schijf achter tegen Wim v/d Molen maar kon uiteindelijk nog wel damhalen. Wim posteerde zijn eigen dam echter zo dat beide damhaalposities voor Andries fout afliepen. De enige manier om dit te voorkomen was een 4 om 1 toestaan welke ook verloren zou gaan dus de hand werd geschud. Bennie Liefting won nog van Jan v/d Vegt.

 

Ronde 12

Er werden 5 partijen gespeeld in de twaalfde ronde. Zie voor de uitslagen en stand in het linker menu onder competitie.

 

Ronde 10
Albert Koops is in vorm dit seizoen. Van de 8 partijen zover is er voor hem slechts eentje verloren gegaan. Tegenstander Tabe de Vries probeerde van alles en kwam ook goed te staan maar kon het niet afmaken waardoor Albert weer een puntje aan liet tekenen tegen een beter geachte tegenstander. Oscar Veltman won wel omdat Rene Sarton een voortzetting miste die ertoe zou leiden dat hij uit zijn opsluiting kon komen. Sjoerd Hofman is ook bezig aan een sterk seizoen. Terwijl hij puntjes meesprokkelt tegen de toppers wint hij alles van diegenen die wat lager staan zoals in deze ronde van Wolter Sloothaak. Sjoerd blijft hiermee een kanshebber voor de bovenste plaatsen. Andries Oord en Ate Boek bleken aan elkaar gewaagd en speelden remise. Zij staan nu in de middenmoot. Joel Meindertsma laat wekelijks zien al aardig met de senioren mee te kunnen doen. Deze keer ging het echter minder. Verlies tegen Jan v/d Vegt die daarmee de top 10 binnenkomt. Marten Zijlstra behaalde een goede overwinning op de altijd taaie Benno de Vries. De partij tussen Gerben Alberts en Geert Rozenberg eindigde in een anticlimax. Nadat Gerben de hele partij dicteerde en veel voordeel opbouwde was het wachten op een winnende vangstelling in het eindspel van zijn kant. Het was echter Geert die met een geniepige combinatie de winst nog binnensleepte. Bennie Liefting won zijn partij van Roelof de Vries en de topper van de avond tussen Tjipke Smedinga en Henk Hosper eindigde in remise.

 

Ronde 9
Er werden maar liefst 11 partijen gespeeld in de negende ronde mede door de inbreng van enkele jeugdspelers die zo ervaring op kunnen doen. Onder hen Laurens van Linge die verloor van Bennie Liefting maar won van David Buist. Joel Meindertsma deed het prima met een remise tegen Andries Oord. Henry de Vries was er voor het eerst en won meteen van David Buist. Wolter Sloothaak en Jan v/d Vegt speelden een spannende pot met remise als uitkomst. Sjoerd Hofman nestelde zich in de subtop met een degelijke overwinning op Ate Boek. Rene Sarton kon het lang volhouden tegen de sterke Henk Hosper maar moest uiteindelijk toch in verlies berusten. Henk stijgt hierdoor naar de derde plaats. Gerben Alberts en Marten Zijlstra leken op remise af te stevenen maar Marten kon op het eind toch de volle twee punten bijschrijven. Bennie Liefting en Tabe de Vries speelden wel remise. De topper was die tussen nummer 2 Albert Koops en nummer 3 Oscar Veltman. Albert speelde goed maar maakte een fout toen hij een ruil nam. Oscar dreigde daarna Alberts lange vleugel op te sluiten met een zeer nadelige positie voor Albert als resultaat. Alleen via schijfverlies kon dit voorkomen worden. Albert deed dit maar moest toen toezien hoe Oscar de partij simpel naar de winst uitspeelde.

 

 Ronde 8
In de week van de pfdb-competities staan er vaak maar een paar partijen voor de onderlinge op het programma. Nu waren het er drie. Andries Oord en Gerben Alberts speelden een mooie partij waarbij er uiteindelijk een remise uitrolde. Jan v/d Vegt leek te gaan winnen van Ate Boek. Met goed tegenspel wist Ate echter de remisehaven toch nog te bereiken. Er was ook nog een heuse topper. Oscar Veltman en Henk Hosper speelden een boeiende partij met veel varianten. Toen de rookpluimen van het middenspel juist een beetje wegtrokken was het Oscar die in tijdnood een schijfverlies moest toelaten. Henk leek de partij uit te kunnen spelen maar ook hij maakte in tijdnood een fout. Een 2om3 doorbraakcombinatie bracht de volle twee punten bij Oscar.
Andries Oord tegen Gerben Alberts, Ate Boek tegen Jan v/d Vegt en achterin Henk Hosper

 

 Ronde 7
Met negen partijen was de zevende ronde van de onderlinge competitie weer prima bezet. Benno de Vries en Andries Oord speelden een enerverende partij warin Benno iets beter leek te staan maar uiteindelijk werd het remise. Ook jeugdspelers David Buist en Joel Meindertsma speelden weer voor de punten mee tegen respectievelijk Wim v/d Molen en Gerben Alberts.
David Buist in actie tegen Wim v/d Molen. Daarachter Andries Oord tegen Benno de Vries.
David speelde iets te snel waardoor hij een schijf achter kwam en later de partij verloor. Joel haalde een damcombinatie uit. Deze dam kon wel weer direct afgepakt worden maar dat ging ten koste van een schijf. Gerben wist hierna nog remise te halen.
Joel Meindertsma tegen Gerben Alberts
Omdat Wim v/d Molen vrij snel uit was kon hij nog een partij spelen tegen Albert Koops die in eerste instantie vrijgeloot was. Albert blijft het goed doen, nu met remise tegen de toch gelouterde Wim. Jan v/d Vegt deed het prima door Geert Rozenberg te verslaan. Jan kwam op schijfvoorsprong en de winst binnenhalen was daarna nog moeilijk zat. Geert dacht zelfs dat het remise zou worden en bood dit aan maar Jan sloeg dit af en wist toch nog te winnen. Marten Zijlstra en Ate Boek speelden een gelijkopgaande partij waarin beide spelers bijna de volle 90 minuten gebruikten voor de eerste 50 zetten. Na de zetcontrole leek Ate de iets betere stand te hebben maar het bleek remise.
Ate in opperste concentratie voor zijn partij tegen Marten Zijlstra
In de partij tussen Oscar Veltman en Tabe de Vries nam de eerstgenoemde het voortouw met een opsluiting op de lange vleugel van Tabe. Deze druk bleef lang aan totdat Tabe zich er in het late mideenspel eindelijk uit kon ruilen. Oscar had echter een aardig tempovoordeel opgebouwd en leek optisch beter te staan. Tabe bood daardoor remise aan wat geaccepteerd werd door Oscar die gezien had dat juist Tabe enkele zetten verder voor de winst kon gaan. De linies van Oscar misten het juiste verband. Sjoerd Hofman en Tjipke Smedinga hielden het daarna op remise.
Sjoerd Hofman tegen Tjipke Smedinga
De topper van de avond was die tussen Frederik Veltman en Johnny Modderman. Frederik leek goed uit de startblokken vertrokken te zijn met een in de stelling gebrachte opsluiting. Lang leek deze opsluiting beslissend voordeel te brengen maar na een onnauwkeurigheid van Frederik kon Johnny optimaal uitruilen. De overgebleven stand na de ruil bracht direct het initiatief bij Johnny die de partij daarna langs allerlei valkuilen gedecideerd naar de winst toeschoof.
Frederik Veltman tegen Johnny Modderman
 

 

 Ronde 6
Vanwege de pfdb-wedstrijden stonden er deze ronde maar 4 partijen op het programma. Rene Sarton deed goede zaken. Hij speelde twee partijen en won beide van Sipke Steenstra en jeugdlid Laurens van Linge. Benno de Vries en Gerben Alberts maakten er een spannende pot van waarbij Benno uiteindelijk aan het langste eind trok. Als laatste won ook Wim v/d Molen nog van Bennie Liefting. Aan kop staat Tjike Smedinga maar die heeft nog slechts 1 partij achter zijn naam staan.

 

 Ronde 5
De onderlinge competitie heeft inmiddels 23 deelnemers. In ronde 5 waren het Tjipke Smedinga, Rene Sarton en nieuwkomer Alberts die voor het eerst aanschoven. Zij deden het meteen uitstekend. Tjipke won de topper tegen Oscar Veltman, Alberts won van jeugdspeler David Buist en Rene Sarton speelde remise tegen Ate Boek.

Nieuwkomer Alberts wint van jeugdspeler David Buist, op de achtergrond wint Albert Koops van Benno de Vries en nog verder een glimp van Rene Sarton

Een andere jeugdspeler, Joel Meindertsma, deed het prima door in een dammenspel de dam van tegenstander Roelof de Vries te pakken en zo de partij naar zich toe te trekken. Intussen had Henk Hosper gewonnen van Bennie Liefting. Henk wist op dam te komen en daarna kon Bennie vrij snel de hand geven. Sjoerd Hofman deed ook prima zaken door te winnen van Wim v/d Molen. Nadat hij een schijf achterstand opliep probeerde Wim het nog wel maar net als in de eerste ronde speelde Sjoerd solide naar de winst.

Andries Oord tegen Geert Rozenberg. Eerstgenoemde zou later op de avond gaan winnen met een mooie 4 om 6 combinatie

In de partij tussen Andries Oord en Geert Rozenberg kwam de mooiste combinatie van de avond op het bord. Een 4 om 6 bracht de winst bij Andries. Jan v/d Vegt en Marten Zijlstra lieten daarna een remise noteren. De verrassing van het seizoen is nog steeds Albert Koops. Nu moest Benno de Vries er aan geloven. Eerst kwam Albert op voorsprong maar Benno leek er nog remise uit te kunnen slepen. In het eindspel maakte Benno echter nog een fout waardoor Albert inmiddels op 7 punten uit 4 partijen staat.

 

 Ronde 3 en 4
De afgelopen twee club-avonden zijn de derde en de vierde ronde van de onderlinge competitie gespeeld. Vanwege het drukke programma in de pfdb-competities met twee rondes voor zowel het eerste en het tweede team en één ronde voor het derde team waren er niet zoveel partijen voor de onderlinge ingepland. Klik voor de uitslagen en de actuele stand op ¨competitie¨ in het menu aan de linker kant.

 

 Ronde 2
Net als in de eerste ronde schoven ook in de tweede ronde 16 spelers aan om punten te gaan sprokkelen. Zo ook jeugdspeler Joel Meindersma die in een prima partij een schijf voorsprong nam tegen good old Ate Boek. Door een kleine onnauwkeurigheid in het eindspel kon Ate echter nog net remise halen. Ook Jan v/d Vegt stond op winst en wel tegen Sipke Steenstra. De zorgvuldig opgebouwde voorsprong werd ook hier in het eindspel weggegeven. Nu was het een plakker van Sipke die nog tot remise leidde. Marten Zijlstra en Wolter Sloothaak speelden een enerverende partij waarin het evenwicht nauwelijks werd doorbroken en dus was hier remise een logisch gevolg. De eerste winstpartij van de avond kwam op naam van de ontketende Albert Koops. Net als Ate in de eerste ronde moest nu Bennie Liefting de eer aan zijn tegenstander laten waardoor Albert met 4 uit 2 gedeeld aan kop gaat. Bennie dacht ten koste van een schijf door te kunnen breken naar dam maar een handig in de stelling gevlochten 2 om 2 bracht Albert uitkomst en de uiteindelijke winst. Bij Benno de Vries en Geert Rozenberg dacht laatstgenoemde een winnende stelling te hebben maar het bleek toch remise. Competitieleider Tabe de Vries had zichzelf een moelijke partij toegedicht met Henk Hosper als tegenstander. Henk wist ook wel wat druk uit te oefenen met een doorbraak ten koste van een schijf maar met goed spel wist Tabe de remisehaven te bereiken. De laatse twee wedstrijden tussen Oscar Veltman - Sjoerd Hofman en Andries Oord - Roelof de Vries leverden nog twee winstpartijen op. Andries won van de altijd taaie Roelof. Oscar en Sjoerd speelden een partij met veel varianten en wisselende kansen. Een opsluiting van Sjoerd´s lange vleugel leek gunstig voor Oscar omdat hij met 5 schijven 7 vasthield. Mocht Sjoerd zich er echter uit kunnen ruilen dan zat Oscar opgescheept met een fiks aantal inactieve randschijven. Op het moment dat dit ook werkelijk kon misrekende Sjoerd zich omdat hij een zetje meende te zien. Na deze gemiste kans moest hij offeren en later kon een wanhoopsdamzetje geen soelaas brengen. Oscar kreeg een overmachtseindspel en staat samen met Albert voorlopig een weekje bovenaan.

 Ronde 1

Het seizoen is weer begonnen. Dinsdag 12 september was de eerste ronde van de onderlinge competitie. Op het nieuwe aanvangstijdstip 19.30 uur  waren er 16 spelers die via een geleide loting aan elkaar gekoppeld werden. Enkele spelers hadden waarschijnlijk nog de zomer in de bol in het tot tropische temperaturen oplopende speelokaal want op verschillende borden werd in de opening al schijfwinst geboekt.
Dit onder andere bij de partijen tussen Geert Rozenberg - Marten Zijlstra (zie foto rechts) en Sjoerd Hofman - Aize Plantinga. Bij beide partijen kwam de witspeler een schijf voor maar waar Sjoerd gedecideerd naar de winst speelde  moest Geert uiteindelijk nog remise toestaan.
 
Voorzitter Albert Koops speelde een mooie pot tegen Ate Boek waarbij de laatste door gewaagd spel eerst een schijf verloor en later de partij. Bij de partij tussen Jan v/d Vegt en Tabe de Vries wist laatstgenoemde met een geniepig zetje een schijf voorsprong te nemen en later de partij te winnen. Ook winst was er voor Wolter Sloothaak tegen Andries Oord (zie foto links) en Bennie Liefting tegen Sipke Steenstra.
Vervolgens wist Oscar Veltman te winnen van Wim v/d Molen. Met secuur spel kon Oscar een schijf winnen nadat Wim met een uitruil een lastig te verdedigen voorpost kreeg. De topwedstrijd van de avond was die tussen nieuwkomer Johnny Modderman en Henk Hosper.
Deze liep redelijk gelijk op tot het eindspel waarin Henk kansen leek te hebben. Er werd echter geen winnende voortzetting gevonden zodat de tweede remise van de avond werd genoteerd.