DAMCLUB HEERENVEEN
               
Informatie Onderlinge Competities Partijen Allerlei Archief  

 

 

Competities

Seizoen 2006/2007

(kndb) 1e plaats in C-finale B-groep voor Aize

Afgelopen weekend werd het NK sneldammen georganiseerd door DC Zaanstreek in Zaandam. Van DCH had Aize Plantinga zich geplaatst voor de B-Groep. In de voorronde ging het niet zo lekker met Aize. Met 4 punten uit 5 partijen pakte hij in een spannende groep de 5e plaats en werd hiermee veroordeeld tot het spelen van de C-finale. In die groep ging het weer een stuk beter. Met 11 punten uit 7 partijen pakte Aize hier de eerste plaats.

 

(kndb) Kampioenschap en promotie
Afgelopen zaterdag heeft het landelijke team de competitie in stijl afgesloten. In de uitwedstrijd tegen Het Noorden/Groningen 3 werd geen enkele partij verloren terwijl er zes partijen in winst werden omgezet. Met de 4-16 winstuitslag werd het team KAMPIOEN in de klasse en promoveert het naar de eerste klasse. De winstpartijen werden behaald door Johnny Modderman, Gerron Locht, Tjipke Smedinga, Ulbe Koopman, Frederik Veltman en Durk Smidstra. Remises waren er voor Tabe de Vries, Aize Plantinga, Wim v/d Molen en Hans van Dijk. Topscorer van het team werd Tjipke Smedinga die een uitstekende score behaalde van 18 punten uit 10 wedstrijden. Hiermee werd hij ook algeheel topscorer van de klasse. Zie voor alle details het menu-item ¨KNDB DCH 1¨

 

(pfdb) Winst en verlies in beker

DCH 1a had het niet getroffen met de loting. Tegenstander Franeker 1a had qua rating het sterkste team van alle achtste-finalisten. Toen supersub Sjoerd Hofman en Frederik Veltman in het middenspel op schijfachterstand kwamen tegen respectievelijk Bastiaan Hollander en Willem Leijenaar was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Ze hielden het beiden nog wel even uit maar moesten toch in verlies berusten. DCH pakte nog wel een puntje toen Oscar Veltman in een ietwat benauwde positie een leuke combinatie uit kon voeren en daarmee remise veilig stelde. Gerron Locht kon lang gelijk op gaan met Foeke Tiemensma maar miste in het eindspel een remiseoffer en werd dientengevolge vastgezet. De eindstand werd dus 1-7 in het voordeel van de gasten.

Die uitslag van 1a werd uit DCH perspectief weer rechtgezet door 1b dat Wanswerd 2 op bezoek kreeg. Deze wedstrijd eindigde namelijk in een 7-1 overwinning voor DCH 1b. Edwin van Hofwegen won als eerste van Sietse Terpstra. Hij was net terug van wintersportvakantie kon dus fris van de lever spelen. Tjipke Smedinga vervolgde met een stijlvolle damcombinatie die de opgesloten lange vleugel van zijn tegenstander helemaal openrijtte. Vervolgens won ook Waylon Poot middels een behaalde dam. Marten Zijlstra deed het als invaller op het eerste bord naar behoren met het behalen van het zevende puntje.

 

(pfdb) Nipt verlies tegen Wanswerd
Als afsluiting stond er de thuiswedstrijd tegen het al kampioen zijnde Wanswerd op het programma. Topper Martin Dolfing was dientengevolge niet meegekomen en aan DCH kant misten Edwin van Hofwegen en Peter Veltman. Vijf partijen eindigden in remise: Frederik Veltman - Henk Elgersma, Tabe de Vries - Sietse Terpstra, Henk Hosper - Eeltje Terpstra, Sjoerd Hofman - Hans Zondervan en Oscar Veltman - Gabriel Heerema. Aangezien van de overige drie partijen er twee in winst eindigden voor Wanswerd en eentje voor DCH werd de einstand 7-9 in het voordeel van de gasten. Winst was er voor Gerlof Kolk, Teake Kooistra en Waylon Poot tegen respectievelijk, Gerron Locht, Tjipke Smedinga en Tjalling Oegema.

 

(kndb) Monsterzege op Wanswerd
De koppositie verdedigen bleek afgelopen zaterdag niet zo moeilijk in de thuiswedstrijd tegen Wanswerd. De ene na de andere overwinning kwam op het scorebord te staan. Achtereenvolgens waren het Aize Platinga, Frederik Veltman, Hans van Dijk, Ulbe Koopman, Johnny Modderman, Tjipke Smedinga, Marten Zijlstra en Peter Veltman die een 2 lieten noteren en daarmee voor een 16-0 tussenstand zorgden. Durk Smidstra stond ook al een schijf voor terwijl Oscar Veltman jacht maakte op een opgedreven schijf waardoor er zo maar een 20-0 uit had kunnen rollen. Deze jacht mislukte echter en de overgebleven stelling was zelfs in het voordeel van tegenstander Klaas de Vries die de partij prima naar winst wist te schuiven. Die eerste twee punten voor Wanswerd werden nog aangevuld met een derde omdat Durk geen winnende stand kon realiseren in het eindspel. Het kampioenschap is nu erg dichtbij gekomen. In de laatste ronde volstaat een punt tegen het laaggeklasseerde Groningen 3. Zelfs een nederlaag kan genoeg zijn als Roden/Leek niet met dikke cijfers weet te winnen.

 

(pfdb) Jan en Tabe in FK 55+/65+
Jan v/d Vegt is als een speer van start gegaan op het FK 55+/65+. In de eerste ronde versloeg hij J. de Graaf en in de tweede ronde moest Henk Lageweg eraan geloven. Met vier punten staat Jan voorlopig bovenaan. Tabe de Vries had een veel mindere start. In de eerste ronde was er verlies tegen Willem v/d Velde terwijl in de tweede ronde Cor Buma te sterk bleek. In ronde 3 moet Tabe het opnemen tegen Sipke de Boer terwijl Jan zijn koppositie gaat verdedigen tegen Ruurd Winkel die ook op 4 punten staat.

 

(pfdb) DCH 3 en sluiten competitie af

Voor DCH 3 is de laatste wedstrijd in de 3e klasse B uitgelopen op een teleurstelling. Bij winst in Opeinde tegen het plaatselijke tweede team was het team kampioen geworden. Helaas werd er met 5-3 verloren waardoor Gorredijk 2 de kampioenstitel binnenhaalde zonder zelf te spelen. DCH 3 moest nu genoegen nemen met de tweede stek.

DCH 4 deed nog prima zaken in de laatste ronde met een uitwinst op Ontspanning 2. Het team werd hierdoor nog vierde in de eindstand.

 

(pfdb) DCH 1 onderuit in Britsum

Vaak zijn de wedstrijden tussen Cornjum en DCH spannend. Deze keer was dat wat minder en werden er hier en daar wat puntjes cadeau gedaan. Zo dacht Tabe iets moois te zien. Tegenstander Lubbert v/d Berg zag het anders en kon twee schijven incasseren. Waylon Poot trok de stand weer gelijk met winst op Ruurd Winkel. Net toen Waylon dacht dat al zijn pogingen om te winnen verrassend genoeg weerlegd werden ging zijn tegenstander gruwelijk in de fout door het af laten nemen van zijn dam via een 1om1. Vervolgens was het de beurt aan Oscar Veltman die in een gewonnen stelling, hij kon schijfwinst forceren, zich beet liet nemen door Sietse Bronger middels een simpele damcombinatie. Johnny Modderman kon het ook niet houden tegen Reinout Sloot en halverwege het aantal partijen stond Cornjum dan ook op een comfortabele 6-2 voorsprong. Frederik Veltman en Thijs Mulder hielden het op remise waarna Edwin van Hofwegen onderuit ging tegen Jelte Veld. Hiermee was de winst binnen voor de gastheren. Invaller Jan v/d Vegt had aan Pieter Dijkstra een te groot obstakel en verloor waarna Tjipke Smedinga nog wat terug kon doen met winst op Boele Land. Eindstand 11-5.

Voor DCH 2 stond de wedstrijd tegen Workum op het programma maar de workummers konden geen achttal op de been brengen en belden af.

 

(kndb) DCH zet goede stap naar titel
De negende ronde in de nationale competitie was een belangrijke in de top van het klassement van de 2e klasse A. Koploper DCH moest op bezoek bij nummer drie Provinciaal Gronings Tiental terwijl nummer twee MTB 2 de lastige uitwedstrijd tegen nummer vijf Cornjum voor de kiezen kreeg. DCH leek een stroeve start te maken toen Peter Veltman onverwacht een damcombinatie tegen kreeg. Tegenspeler J. Bultena wist zijn dam echter niet goed over het bord te manouvreren zodat deze goedkoper teruggepakt werd. Vervolgens haalde Peter de volle buit makkelijk binnen. Na twee gelijkwaardige remises van Hans van Dijk en Wim v/d Molen was het DCH dat de wedstrijd gedecideerd naar zich trok. Ulbe Koopman nam een dure doorbraak maar had goed gezien dat hij vervolgens schijfjes kon gaan peuzelen en de winst binnenhalen. Vervolgens won ook Frederik Veltman van Sietse Rozema. Marten Zijlstra kon zijn ratingvoorsprong helaas net niet verzilveren en moest in remise berusten. De mooiste partij op papier was die tussen de beide topscorers Tjipke Smedinga en Harry de Groot. Samen met Roel de Vries van Roden/Leek strijden zij ook om het algehele topscorersschap in de klasse. Tjipke deed zeer goede zaken door de partij naar zich toe te trekken. Hiermee zette hij zijn team op 11 punten en passeerde hij zijn tegenstander op de topsorerslijst. Het groningse team kon daarna nog wat terug doen met winst van Joop de Vries op Tabe de Vries en de zeer verrassende winst van Kor de Groot op Johnny Modderman. De laatse partij was die tussen Oscar Veltman en Peter Helwerda. Oscar zette de partij wat beter op maar kwam opeens in het nauw toen zijn tegenstander via combinatieve dreigingen schijfwinst kon forceren. Helwerda dacht echter dat de schijfwinst direct ongedaan gemaakt kon worden en vervolgde anders. Daarop kon Oscar een dure doorbraak nemen die niet genoeg bleek voor de winst. De remise bracht de eindstand op een mooie 8-12 overwinning voor DCH dat daarmee de koppositie verstevigde omdat runner-up MTB onderuit ging bij Cornjum. De tweede plaats werd overgenomen door Roden dat op twee wedstrijdpunten staat. Over twee weken kan DCH kampioen zijn als er gewonnen word van Wanswerd en als Roden niet wint van het Provinciaal Gronings Tiental. Mocht dit niet lukken dan is er in de laatste ronde weer een kans.

 

(pfdb) DCH 1 en 4 onderuit, DCH 3 op kampioenskoers

In de afgelopen week stond er voor elk DCH-team weer een wedstrijd op het programma. DCH 4 mocht thuis aantreden tegen Opeinde 2 maar kon geen potten breken. Alleen Roelof de Vries sprokkelde een punt. Albert Koops, Gerben Alberts en David Buist moesten hun meerdere erkennen zodat de eindstand met 1-7 duidelijk in het voordeel van de gasten uitpakte.

DCH 3 deed het beter thuis tegen Haulerwijk 2. Als snel stond er een 6-0 voorsprong op het bord via overwinningen van achtereenvolgens Jan v/d Vegt, Ate Boek en Wolter Sloothaak. De laatste partij was die tussen Andries Oord en Gerrit de Zwart, de sterkste dammer van de haulerwijksters. Helaas moest Andries Andries capituleren. De eindstand werd hiermee 6-2 in het voordeel van DCH 3 welke hiermee op kampioenskoers blijft. Als er in de laatste ronde gewonnen wordt van Opeinde 2 dan is de titel binnen.

DCH 2 hoefde pas op donderdag te spelen en wel in en tegen Urk aan Zet. Vanwege het barre weer werd deze wedstrijd uitgesteld.

Voor DCH 1 stond de zware wedstrijd tegen Huizum op het programma. Toen ook nog bleek dat er vier invallers nodig waren werd het helemaal lastig om wedstrijdpunten te gaan scoren. Het was dan ook Huizum dat de wedstrijd dicteerde met als eerste de winst van wie anders dan Anton Schotanus op Marten Zijlstra. Vervolgens eindigde de partij tussen Johnny Modderman en Erwin Heslinga na een aparte stand in remise. Het verlies van Tjipke Smedinga tegen Tjalling v/d Bosch en van Wim v/d Molen tegen Sietse Nagel bracht de overwinning zo goed als zeker voor de huizumers alhoewel in de resterende partijen de DCH´ers er zeker niet slecht voor stonden. Oscar Veltman en Piet Bouma remiseerden vervolgens en Frederik Veltman kon terugscoren via winst op Katrinus Posthumus. Sjoerd Hofman speelde een prima partij tegen Rein v/d Pal en accepteerde het remise-aanbod van de ex-DCH´er. Waylon Poot was de laatste die speelde en hij moest uiteindelijk een verlies incasseren tegen Jan Adema, 5-11 winst voor Huizum derhalve.

 

(kndb) Moeizame zege op Hijken DTC 3

DCH heeft met een moeizame zege op Hijken DTC 3 de koppositie in de 2e klasse A weten te behouden. Aan het aantal overwinningen van DCH-kant lag het niet. Tjipke Smedinga, Durk Smidstra, Johnny Modderman en Aize Plantinga scoorden 2 punten.

Voor het eerst echter moest het team ook drie nullen incasseren. Oscar Veltman, Wim v/d Molen en Tabe de Vries waren niet goed bij de les. Remises waren er voor Marten Zijlstra, Frederik Veltman en Hans van Dijk.

De voorsprong op de concurenten, die ook geen verliespunten leden, bleef gelijk. In de volgende ronde is een van die concurenten, het Provinciaal Gronings Tiental, de opponent.

 

(pfdb) Wissellend succes in de bekercompetitie
Op dinsdagavond kwamen er van DCH drie teams in actie. DCH 1b moest op bezoek bij het jeugdige Oldehove 2a en liet er geen twijfel over bestaan wie er nu nog de beste is. Een 1-7 winst werd bijgeschreven. DCH 3a zou het vooraf gezien heel lastig krijgen thuis tegen het hoofdklasse team BEGB Cornjum 1b. Dit bleek ook wel gedurende de wedstrijd. Alle punten gingen naar de gasten. DCH 2a thuis tegen Gorredijk 1a moest de spannendste wedstrijd gaan worden. Al snel leek Gorredijk in gunstig vaarwater. Op het tweede bord kwam Wim v/d Molen een schijf achter tegen Pieter Bergsma. Sjoerd Hofman kwam ook een schijf voor aan het vierde bord maar dit lagere bord bracht minder gewicht in de schaal omdat beide teams in dezelfde klasse uitkomen. Voor Johnny Modderman lag de zware taak Johan T. Dekker in bedwang te houden terwijl Marten dan moest winnen van Anne Dekker. Beide lukte dit niet. Johnny en Marten moesten capituleren waardoor er een 2-6 verlies op het scorebord kwam te staan. Twee dagen later mocht DCH 1a nog aantreden in Steenwijk. Wegens ziekte van Peter Veltman beloofde dit ook een spannende pot te worden. DCH stelt geen spelers op die in dezelfde ronde al voor een ander team hebben gespeeld dus werd voorzitter Albert Koops gevraagd mee te doen. Die wilde dit wel maar had de pech in Jan van Buiten de sterkste speler van de steenwijkers te treffen. Met een goede partijopzet leek Albert zowaar zijn tegenstander in het nauw te drijven maar in een licht voordelige stand ging hij alsnog in de fout. Frederik Veltman had even daarvoor DCH al op voorsprong gezet maar mocht van geluk spreken toen tegenstander John Folkers een winnende combinatie niet zag zitten. Bij deze 2-2 tussenstand moesten er dus nog drie punten worden verzameld. Durk Smidstra leek de hele partij aan de betere kant van het bord te zitten maar opponent Dirk Glazenborg speelde op het eind geroutineerd naar remise. Oscar Veltman zat tegen Jan Kos in een lastig laat middenspel. Voor beide begon de tijd te dringen en hier leek Oscar minder last van te hebben. Met licht tempovoordeel kon hij zich door de verdediging wurmen. Eenmaal op dam gekomen was de partij snel beslist en werd de moeizame 3-5 winst een feit. Zie voor alle details de menulink ¨PFDB Beker¨

 

(pfdb) DCH 3 wint topper, DCH 4 gelijk
DCH 3 heeft de topper tegen lijstaanvoerder Gorredijk 2 gewonnen in het hol van de leeuw. In de vrolijke keizer was er winst voor Andries Oord en Jan v/d Vegt tegen Egbert Poortenga en Theo Wouda. Ate Boek haalde remise tegen Bonne Post en Wolter Sloothaak verloor van de sterke Jelle Jongsma. De 3-5 winst betekent dat DCH 3 de Gerdyksters tot op één punt genaderd is. DCH 3 heeft echter een wedstrijd minder gespeeld en kan bij winst in de laatste twee ronden kampioen worden. DCH 4 deed het ook weer prima door in Haulerwijk tegen het tweede team van de gastheren een wedstrijdpuntje mee te pakken.

 

(pfdb) DCH 2 speelt gelijk tegen Grou
DCH 2 heeft aan de uitwedstrijd tegen Grou één wedstrijdpunt overgehouden. Vooraf was men daar tevreden mee maar gedurende de wedstrijd had er meer in gezeten. Het liep namelijk perfect in de eerste partijen die uit waren. Rene Sarton hield op het eerste bord Cor Hof in bedwang terwijl Geert Rozenberg en Wim v/d Molen zelfs wonnen van Gerrit Reitsma en Thomas Kuipers. Hiermee stond er dus een 5-1 voorsprong op het bord terwijl de drie beste spelers van de gastheren al klaar waren. Er volgden remises van Aize Plantinga, Sjoerd Hofman en Tabe de Vries en verlies van Bennie Liefting waardoor de tussenstand toen 6-8 in het voordeel van DCH 2 werd. Alleen Marten Zijlstra was nog bezig met een stand van 3 schijven en een dam voor Marten tegen 6 schijven voor zijn tegenstander. Marten liet echter zijn dam zeer goedkoop afpakken en verloor de partij alsnog. De 8-8 eindstand betekent dat DCH 2 op de gedeelde laatste plaats staat met Aldeboarn met een iets slechter bordsaldo.

 

(pfdb) Nipt verlies tegen De Oldehove
In de 6e ronde van de competitie is DCH tegen een nipt verlies aangelopen tegen De Oldehove. DCH leek goed uit de startblokken te komen met makkelijke schijfwinst voor Peter Veltman. Een onoplettendheid bracht echter redding voor tegenstander P. Jongsma die met een 4 om 4 een doorbraakpositie kon bewerkstelligen. De partij eindigde hierdoor in remise. Invaller Gerben Alberts vond daarna in Piet Tuik zijn meerdere en ook Tjipke Smedinga moest eraan geloven tegen Klaas Hendrik Leijenaar. Gerron Locht kon nog tegenscoren door Hylke Dykstra te verslaan. Eerst wist Gerron schijfwinst te boeken en later klaarde hij het karwei met een damcombinatie. Vervolgens konden Frederik Veltman en Edwin van Hofwegen geen voordeel bereiken tegen respectievelijk Marten Martens en Bob Nuijs. Waylon Poot en Oscar Veltman sloten af met remises tegen Jan Algra en Johannes Lemstra.

 

(kndb) Winst op concurent Cornjum
In de vijfde ronde van de nationale competitie stond er voor DCH de lastige uitwedstrijd tegen concurent BEGB Cornjum op het programma. Aangezien DCH de minste verliespunten heeft in de 2e klasse A kan het kampioen worden door de resterende wedstrijden te winnen. Bij puntverlies liggen echter het reserveteam van MTB Hoogeveen en het Provinciaal Gronings tiental evenals tegenstander Cornjum op de loer om de koppositie in te nemen. DCH nam na de eerste twee partijen al (wat later bleek) een beslissende voorsprong. Johnny Modderman verschalkte zijn tegenstander met een damcombinatie en Oscar Veltman wist te winnen nadat hij schijfwinst kon boeken volgend op een foutieve ruil van zijn opponent. Cornjum deed nog wel iets terug via winst op Henk Hosper die een blunder beging maar dat zou de enige overwinning worden voor de gastheren. Wim v/d Molen zou nog wel winnen terwijl de overige partijen in remises eindigden waardoor er mooie 8-12 overwinning op het scorebord kwam te staan. In de volgende ronde ontvangt DCH middenmoter Hijken DTC 3 in het Hof van Schoterland.

 

(pfdb) DCH 3 en 4 scoren geen wedstrijdpunten
DCH 3 en 4 mochten in de vierde ronde van de 3e klasse B beiden thuis aantreden tegen respectievelijk Hemrik en Gorredijk 2. Aangezien Gorredijk 2 bovenaan stond zou dit een lastige opgave worden voor het vierde team mede ook omdat topscorer Albert Koops en routinier Sipke Steenstra niet mee konden doen.
Gerben Alberts en Roelof de Vries nemen het op tegen Jelle Jongsma en Wim Riddersma
Het liep dan ook niet goed voor DCH 4. Er werd geen enkel punt gescoord tegen onze oosterburen. Het team zakt hierdoor naar de vijfde plaats in de poule.
Joel Meindertsma en David Buist tegen Theo Wouda en Bonne Post
Het derde team deed het iets beter maar kon helaas niet in het spoor blijven van Gorredijk 2 omdat er met 3-5 verloren werd van Hemrik, die daarmee buurman Gorredijk een goede dienst bewees met het uitschakelen van een concurent.
Jan v/d Vegt zou later aan het eerste bord verliezen van P. de Groot
Jan v/d Vegt en Ate Boek moesten deze keer de punten aan de gasten laten. Hier tegenover stond de winstpartij van Wolter Sloothaak. Samen met de remise van Andries Oord kwam er dus de nederlaag op het bord. DCH 3 blijft wel tweede in de poule.
Andries Oord tegen R. Oosterwoud

 

(kndb) Dikke overwinning op huizum 3
DCH heeft in de zesde ronde de dikste overwinning tot nu toe behaald in de landelijke competitie. Tegen het derde team van DC Huizum werd er vijf maal een partij gewonnen. Ze kwamen op naam van Johnny Modderman, Ulbe Koopman, Hans van Dijk, Durk Smidstra en Tjipke Smedinga. Remises waren er voor Oscar Veltman, Wim v/d Molen, Marten Zijlstra en Frederik Veltman. Verrassend was het verlies van Aize Plantinga tegen Marcel de Vries die door deze overwinning voorlopig wel de topscorer is van de gasten. Kijk voor alle details in het menu onder ´KNDB DCH 1´.

 

(pfdb) Weer ruime uitzege DCH 1
DCH doet het dit seizoen uitstekend in uitwedstrijden. Na eerst Huizum 2 en Oerterp met 4-12 winst aan de zegekar gebonden te hebben was het nu de beurt aan het combinatie team van Twijzelerheide en Dokkum. Deze keer zou het een 5-11 winst worden. Voor de gastheren viel er één overwinning te noteren. Hans van Dijk zette zijn partij aan bord acht tegen Durk Douma nog wel goed op en leek winnend voordeel te gaan creeren. Een minder goede voortzetting keerde het tij echter waarna Durk schijfwinst boekte en later de partij won. Aan bord zeven verschalkte Frederik Veltman Wietse Nicolai met een drie om drie damcombinatie. Wietse probeerde het nog even maar liep later ook nog in een twee om drie en gaf toen op. Op bord zes kon Tjipke Smedinga zijn ratingvoordeel niet omzetten naar twee punten. Zijn partij tegen Arend Dijkstra liep zo goed als gelijk op met remise als logisch gevolg. Wim v/d Molen behaalde als invaller een prima resultaat op het vijfde bord met een remise tegen Binne Brouwer. Binne had in het middenspel wel wat tempovoordeel opgebouwd en leek in een acht om acht op weg naar misschien een kansrijk eindspel. Wim nam echter een mooie vijf om vier doorbraakcombinatie die meteen de remise veiligstelde. Op het vierde bord boekte Oscar Veltman een mooie overwinning op Gjalt de Boer die tot dan toe nog al zijn partijen gewonnen had in de hoofdklasse. Via een aantal combinatieve dreigingen bereikte Oscar een zeer voordelige positie. Uiteindelijk ging Gjalt door zijn klok in een toch al verloren stand. Op bord drie speelden Peter Veltman en Henk Bosgraaf een redelijk gelijkopgaande partij waarbij het Henk was die steeds meer tempovoordeel opbouwde. Een slechtere voortzetting van Henk werd door Peter echter genadeloos omgezet in schijfwinst en de overmacht die op het bord kwam was genoeg voor de winst. Edwin van Hofwegen strafte op het tweede bord een wat al te optimistische Jetze Hoogterp fraai af door schijfwinst te forceren. Hierna speelde Edwin de partij goed uit naar winst via nog een schijfwinst. Aan het eerste bord deed Gerron Locht het volgens planning met een remise tegen Douwe Kootstra, de sterkste dammer op papier van de het combinatieteam. De winst brengt DCH weer voorbij De Oldehove wat eerder in de week won van Bolsward. In de volgende ronde treedt DCH thuis aan tegen het team uit Leeuwarden.

 

55+ toernooi
Op 16 november werd in Surhuisterveen een 55+ toernooi gespeeld. Van DCH waren vier spelers aanwezig. Tabe de Vries pakte in zijn klasse slechts één puntje en viel dus buiten de prijzen. Jan v/d Vegt was beter op dreef en behaalde met vier punten de tweede prijs in de eerste klasse. Ate Boek en Albert Koops deden daar nog een schepje bovenop door beiden met vier punten de hoogste tree op het podium te bemachtigen in de tweede klasse.

 

(kndb) Nuttige zege op OG Drachten
De vierde ronde bracht voor DCH de uitwedstrijd tegen OG Drachten. Om bovenin mee te draaien moest deze ontmoeting gewonnen worden. Het team van Drachten bestaat uit een mooie mix van jeugdige spelertjes, oudgedienden en twee duidelijke kopmannen. Aan Durk Smidstra en Aize Plantinga was nadat de opstellingen bekend waren de taak om deze twee kopmannen in bedwang te houden. Beiden deden dit uitstekend door remises te halen. Er lijkt zich echter een derde kopman aan te dienen bij Drachten. Wim v/d Molen verloor namelijk van C. van der Brug, die een 100% score heeft behaald uit zijn beide partijen in de landelijke competitie. Dit verlies werd echter ruimschoots goedgemaakt door overwinningen van Johnny Modderman, Oscar Veltman, Ulbe Koopman en Hans van Dijk. De laatste had een mooi winnend eindmotief op het bord. Peter Veltman en Tjipke Smedinga konden hun ratingverschil niet verzilveren en moesten met remise genoegen nemen. Ook Frederik Veltman speelde remise tegen de jonge Jeroen Cremers die een prima partij speelde en zelfs even schijf voorsprong kreeg in het eindspel. De remisehaven kwam echter niet in gevaar. De einduitslag werd hierdoor 7-13. Over twee weken is de thuiswedstrijd tegen het lagergeklasseerde Huium 3.

 

(pfdb) Ruime zege op Ureterp

Voorlopig verlopen de uitwedstrijden voor DCH 1 zeer voorspoedig. Eerder was er de 4-12 winst in Leeuwarden tegen het tweede team van Huizum. In de vierde ronde was er opnieuw een 4-12 winst tegen het altijd lastige Oerterp. Waylon Poot zette het team op het goede spoor door een vlotte winst op Rudolf Smedinga. Een dubbele dreiging leverde schijfwinst op waarna Rudolf meteen de handdoek in de ring wierp. Oscar Veltman volgde het goede voorbeeld met een overwinning op Willem v/d Velde. Ook Oscar bracht een dreiging in het spel waarmee hij een schijf voorsprong behaalde. Daarna deed Ureterp iets terug via een verrassende winst van Jan van Dijk tegen Tjipke Smedinga. Ondanks zijn routine trapte Tjipke in een simpele damcombinatie en kon hij door tijdnood geen optimaal verweer meer geven in het einspel. Vervolgens liep DCH snel uit naar de winst via overwinningen van Frederik Veltman, Peter Veltman en Henk Hosper. Frederik had al een schijf voorsprong genomen en kwam via een vier om drie combinatie op dam. Dit was ruim voldoende voor de winst. Peter won in een eindspel van twee dammen met drie schijven tegen twee dammen met één schijf door een onoplettendheid van Menko met een meerslagcombinatie. Gerben de Wit probeerde tegen Henk nog een 6 om 4 combinatie die tot een doorbraak moest leiden. Hiervoor moest er echter nog een schijf geofferd worden terwijl Henk daarna met een dubbel offer de doorbraak weer kon voorkomen. Resultaat was dat Henk een schijf voor kwam en de partij goed uitspeelde naar winst. Als laatsten kwamen Johnny Modderman en Edwin van Hofwegen remise overeen met respectievelijk Hendrik Veenstra en Henk Dijkstra. Beide DCH-ers behaalden wel een voordeeleindspel maar konden geen winst vinden.

 

Klinkende resultaten jeugd
De tweede dag van de Friesland Cup was zo mogelijk nog succesvoller voor de jeugd van DCH dan de eerste. In Grou deden er weer tien spelers mee waarvan er zes op het podium kwamen. In hun respectievelijke groepen werden Joel Meindertsma, Henry de Vries en Lucas Krist zelfs eerste in hun poule. David Buist, Nathan Meindertsma en Christiaan Buist pakten een derde plek. Voor Jelmer Krist was er een vierde plaats, Freark Fluitman werd vijfde en Wilco Fluitman en Sander Zwiers werden zevende. In het tussenklassement vinden we maar liefst zeven spelers van DCH bij de eerste twintig namen; vier spelers staan bij de beste tien en het volledige voorlopige podium bestaat uit DCH-jeugd. Derde staat Joel Meindertsma, tweede Lucas Krist en eerste Henri de Vries. Een uitstekende prestatie!

 

(pfdb) Prima winst DCH 4 op Hemrik
Terwijl het 2e team thuis speelde, mocht het vierde team aantreden in Hemrik tegen de plaatselijke damclub. De eerste die won was Joel Meindertsma. Een zeer goede prestatie van ons jeugdige lid. De voorsprong werd geconsolideerd door Sipke Steenstra met een remise aan het derde bord. Toen voorzitter Albert Koops zijn partij won was de winst binnen voor het DCH 4. Roelof de Vries verloor helaas nog waardoor de eindstand een mooie 3-5 overwinning opleverde.

 

(pfdb) DCH 2 verliest nipt van Aldeboarn
Het beloofde een spannende wedstrijd te worden tegen Aldeboarn. Alleen op het eerste bord was het krachtsverschil qua rating groot, de overige borden leken allemaal aan elkaar gewaagd. Aize Plantinga kon echter aan bord 1 geen winnend plan brengen en moest in remise berusten.
Aize Plantinga zou later remise spelen tegen Klaas Spinder
Daarvoor waren er al drie partijen geeindigd. Rene Sarton speelde remise, Wim v/d Molen won en Sjoerd Hofman verloor verrrassend. De tussenstand halverwege was dus 4-4
Geert Rozenberg speelde eerst prima maar verloor toch
Vervolgens kreeg DCH 2 een klap te verwerken toen Geert Rozenberg een zorgvuldig opgebouwde voorsprong verspeelde en zelfs nog verloor. In plaats van een voorsprong was daar ineens de achterstand. Bennie Liefting speelde daarna remise; 5-7 achter
Marten wint van de altijd taaie Hylke Dijkstra
Marten Zijlstra maakte de stand weer gelijk door een knappe overwinning. De beslissing moest toen komen uit de laatste partij tussen Tabe de Vries en clubgenoot Durk Smidstra. Het was de laatste die onder toeziend oog van de rest van de gasten de volle buit eruit sleepte en daarmee zijn team de overwinning bracht. 7-9

Clubgenoten Tabe de Vries en Durk Smidstra

 

(kndb) Spannende wedstrijd tegen MTB Hoogeveen 2

De 4e ronde in de nationale competitie bracht een ware topper in het Hof van Schoterland. DC Heerenveen mocht het namelijk opnemen tegen MTB Hoogeveen 2. Beide teams waren vooraf als enigen nog zonder puntverlies in de 2e klasse A. Bij de opstelling van de gasten bleek al snel dat die op flink wat plaatsen afweek van de tien namen uit het blauwe boekje. De gemiddelde rating in het boekje komt uit op 903 terwijl die in deze wedstrijd boven de 1000 uitkwam omdat er vier ´wissel´spelers meespeelden. Het team ´promoveert´ daardoor van middenmoter naar eentje die voor de bovenste plaatsen mee kan doen.

Voorzitter/arbiter Albert Koops houdt de wedstrijd in de gaten. Peter Veltman doet een rondje langs de borden
DCH kwam goed uit de startblokken toen Tjipke Smedinga won en Wim v/d Molen gelijk speelde tegen de altijd gevaarlijke Otto Drenth. Hierna kon echter Johnny Modderman zijn 330 ratingpunten verschil niet omzetten in winst. Marten Zijlstra deed het daarna prima met een remise tegen Jaap Akse.
Durk Smidstra, Tjipke Smedinga en Johnny Modderman
Vervolgens was het MTB wat prima resultaten neerzette. Aize Plantinga had namelijk de nodige moeite om remise te halen en Ulbe Koopman moest de punten aan zijn tegenstander laten waardoor de stand weer gelijk werd. Ook Oscar Veltman had het zwaar maar kreeg in het eindspel de punten cadeau in een remisestand waardoor DCH weer op voorsprong kwam.
Oscar Veltman
Toen Peter Veltman zijn partij net niet kon winnen was het weer de beurt aan MTB. Het verlies van Hans van Dijk tegen Henk Kuiper, de sterkste dammer van de gasten, bracht weer een gelijke stand op het scorebord met nog één partij aan de gang. Op bord 10 stond Durk Smidstra wat beter maar de winst zat er niet in. Iets voor zessen, vlak na het nodig hebben van een tweede notatiebiljet, werd tot remise besloten.
Marten Zijlstra en Wim v/d Molen

Het lijkt er nu op dat er vijf teams gaan strijden voor de bovenste plaatsen. Er zijn er drie met slecht één verliespunt, namelijk: BEGB Cornjum, DC Heerenveen en MTB Hoogeveen 2. Het Provinciaal Gronings tiental en Roden/Leek 1 hangen met twee verliespunten aan het vinkentouw.

 

(pfdb) Verrassende nederlaag tegen Franeker

De derde wedstrijd in de hoofdklasse was voor DCH een thuiswedstrijd tegen Franeker. Helaas konden er drie basisspelers niet meedoen maar ook zonder deze inbreng zou er op papier gewonnen moeten worden van de gasten uit Franeker. Het liep echter anders toen Edwin van Hofwegen die al snel een schijf achter kwam en ook Tabe de Vries middels een lichte damcombinatie tegen beiden de punten uit handen gaven. Via een regelmatige winst van Waylon deed DCH daarna iets terug. Sjoerd Hofman kon helaas net niet winnen na een leuke damcombinatie maar Frederik Veltman bracht de stand weer in evenwicht door zijn tegenstander te verslaan. Op deze 5-5 stand werd het nog spannend. Oscar Veltman zag in tijdnood echter over het hoofd dat hij na een dreigende 3 om 3 doorbraak een 2 om 2 damcombinatie kon nemen en offerde onnodig eerst een schijf en vlak daarna de partij. Toen ook Gerron Locht in het eindspel verloor was de winst binnen voor Franeker. Marten Zijlstra speelde nog remise waardoor de eindstand 6-10 werd.

DCH 3 en DCH 4 speelden deze ronde tegen elkaar. Het werd een duidelijke overwinning voor het 3e. Alleen Albert Koops wist voor het 3e een puntje te pakken tegen Jan v/d Vegt. Andries Oord won van Roelof de Vries, Wolter Sloothaak van David Buist en Ate Boek van Joel Meindertsma. DCH 3 gaat nu fier aan kop in de 3e klasse B.

 

DCH jeugd doet van zich spreken bij de Friesland Cup
Met maar liefst twaalf spelers was DC Heerenveen vertegenwoordigd op de eerste dag van de Friesland cup in Harlingen. In de verschillende groepen werden er prima resultaten neergezet. Zie voor de eindresultaten de Jeugd-link in het linker menu.

 

(kndb) Goede overwinning op Roden/Leek
Het landelijke team van DC Heerenveen heeft in de derde ronde van de nationale competitie een prima uitzege geboekt op één van de concurenten voor de bovenste plaatsen. In Leek werd het tegen het eerste team van de Roden/Leek combinatie 7-13. Gedurende de wedstrijd bevond DCH zich steeds comfortabel aan de goede kant van de score. Tegenover de verliespartijen van Marten Zijlstra en Frederik Veltman tegen de op papier sterkste dammers van Roden/Leek stonden winstpartijen van Tjipke Smedinga, Ulbe Koopman, Peter Veltman, Wim v/d Molen en Hans van Dijk. DCH heeft nu de maximale score uit twee wedstrijden. Alleen MTB Hoogeveen 2 heeft tot nu toe ook de maximale score behaald. Zij zijn in de volgende ronde op 28 oktober de opponent in het Hof van Schoterland te Mildam.

 

(pfdb) Wisselende resultaten
Voor drie teams van DCH stond deze week een wedstrijd gepland. Eerst was DCH 3 aan de beurt. Op de eigen clubavond werd een uitstekende start gemaakt in de 3e klasse B met een 7-1 overwinning op Aldeboarn 2. Op de donderdagavond moest het tweede uit tegen Woudsend. Ondanks de winst van Aize Plantinga aan het eerste bord ging deze wedstrijd met een 5-11 verlies de boeken in. Tegelijkertijd trad het eerste team in leeuwarden aan tegen het tweede team van Huizum. Dit werd een regelmatige 12-4 overwinning waarbij twee uitslagen opvielen. Tjipke Smedinga moest het onderspit delven tegen de verrassend sterk spelende Andreas v/d Meer terwijl Gerron Locht een overwinning mocht bijschrijven tegen Sietse Nagel. Zie voor alle details het menu aan de linker kant.

 

(kndb) Nipte zege op Roden Leek 2
De tweede ronde in de landelijke competitie was voor DC Heerenveen de eerste wedstrijd thuis tegen Roden/Leek 2. Op papier moest deze tegenstander te verslaan zijn, het werd echter een benauwde overwinning van 11-9. Verrassend was het verlies van Johnny Modderman tegen Bert Honderd en van Ulbe Koopman tegen Wim ten Damme. Gelukkig wonnen Tjipke Smedinga, Gerron Locht en Aize Plantinga zodat er een 3-2 score in doelpunten op het bord verscheen.

 

(pfdb) DCH 1 verslaat Bolsward, DCH 2 gelijk tegen Emmeloord
Het was een gezellige drukte gisteravond in de bovenzaal van Paul Kruger. Zowel het eerste team als het tweede kregen gasten op bezoek uit respectievelijk Bolsward en Emmeloord. Aangezien er ook nog enkele partijen voor de onderlinge werden gespeeld was het clublokaal tot aan de laatste tafel bezet.
Voor het eerste team liep de wedstrijd tegen Bolsward op rolletjes. Edwin van Hofwegen (zie foto 2) en Waylon Poot (zie foto 1) wonnen hun partijen tegen Lolke Huitema en Jan Peters en Gerron Locht (ook te zien op foto rechts) kon Sjoerd Huitema op remise houden. Hiermee was een mooie 5-1 voorsprong bereikt terwijl de meeste gevaarlijke spelers van Bolsward al uitgespeeld waren.

FOTO 1(Waylon Poot wint van Jan Peters in de mooiste partij van de dag. Daarachter Gerron Locht tegen Sjoerd Huitema)

Bolsward kon nog wel wat terugkomen doordat Fedde Piet Huitema van Henk Hosper won. Het karwei werd echter afgemaakt door Tjipke Smedinga, met winst op Auke Koopmans, en de gebroeders Veltman die op de onderste drie borden tot winst kwamen. Eerst versloeg Frederik de altijd taaie Sybrand de Groes. Daarna won Peter van Lubbert Stuiver en als laatste won Oscar van Franz Mol waarmee de einduitslag op 13-3 kwam.

FOTO 2 (Edwin van Hofwegen tegen Lolke Huitema, daarachter Henk Hosper tegen Fedde Piet Huitema en nog een glimp van Tjipke Smedinga)

Het tweede team had meer tegenstand van de Emmeloorders. Er werd nog wel een comfortabele voorsprong genomen na 4 partijen. De winst van Johnny Modderman (zie foto 3), het verlies van Jan v/d Vegt en de winst van Sjoerd Hofman en Bennie Liefting bracht een mooie 6-2 op het scorebord. De emmeloorders brachten de stand echter weer gelijk met overwinningen op Geert Rozenberg en Rene Sarton.

FOTO 3 (Johnny Modderman debuteert in de pfdb competitie aan het eerste bord tegen Gabriel Heijboer van Emmeloord)

De laatse twee partijen moesten dus de beslissing gaan brengen. Eerst kwam Tabe de Vries remise overeen en later ook Marten Zijlstra. De eindstand werd daarmee 8-8. De volgende ronde is voor beide teams op donderdag 5 oktober. Het eerste moet dan uit naar Huizum 2 en het tweede gaat op bezoek bij Woudsend.