Sezoen 0708, week 08

In de laatste wedstrijd van de KNDB moest damclub DCH Heerenveen uit spelen tegen Borne, deze wedstrijd moest beslist gewonnen worden om in de eerste klasse te blijven. Daarom was het jammer dat er met twee invallers gespeeld moest worden. Het begon goed voor DCH want na drie kwartier wist Peter Veltman zijn partij te winnen, als tweede was het de invaller Herman Bredewout die uit was, maar helaas verloor hij en toen ook Hans van Dijk na een foute beslissing zijn partij verloor stonden wij met 4 - 2 achter. Ulbe Koopman, ook invaller, gaf weer hoop door zijn partij in winst om te zetten. Marten Zijlstra die een zware tegenstander trof, kon het niet bij benen en verloor. Daarna waren het Wim van der Molen, Aize Plantinga en Johnny Modderman die remise speelden. Alle hoop was toen gevestigd op Frederik Veltman en Henk Hosper. Als eerste was het Frederik, ondanks dat hij het betere van spel had, wist hij dit niet in winst om te zetten, het werd remise. Henk Hosper was voor DCH de redder, door zijn partij op een zeer fraaie manier te winnen en een gelijk spel voor DCH in de wacht te slepen. Eindstand 10 - 10. Door dit resultaat heeft DCH nog een kans om in de eerste klas te blijven door een barrage te spelen op acht maart, hoogst waarschijnlijk tegen Dokkum die in de tweede klas tweede werd.

Het tweede team moest hun laatste wedstrijd uit spelen tegen Wanswerd. Omdat het tweede team spelers af moest staan aan het eerste team begon ook het tweede met invallers, deze spelers doen hun uiterste best maar zijn niet opgewassen tegen de spelers in de landelijke competitie. Als eerste ging het mis met Hielke Luik hij nam een foute voortzetting en verloor, ook met invaller Albert Koops ging het niet goed hij zag een damcombinatie van zijn tegenstander niet en verloor. Hessel Postma, aan het eerste bord, had het niet moeilijk in deze partij en wist vlot te winnen . Onze jeugd speler Henry de Vries speelde een zeer goede partij die eindigde in remise. Bauke van der Werff had het moeilijk, kreeg een slechte stand op het bord en verloor, daarna was het Renè Sarton die heel sterk voor de dag kwam met een winst partij. Klaas Mondria was dit keer niet opgewassen tegen Leo van der Galien en verloor. Tabe de Vries had in zijn partij een groot overwicht maar zijn tegen stander kon de partij redden door drie schijven te offeren en remise forceerde. Daarna waren het Gerben Alberts en Jan van der Vegt die beide een goede partij speelden maar ook geen winst konden vinden, dus beide speelden remise De eindstand werd 12 - 8 voor Wanswerd.