DAMCLUB HEERENVEEN
               
Informatie Onderlinge Competities Partijen Allerlei Archief  

 

Competitie
Sneldammen
Overige

 

Onderlinge

Seizoen 2007/2008

Ronde 26 (slot)

Ronde 26 was de laatste ronde dit seizoen en die moest de beslissing in zowel de A- als de B-categorie brengen. Voor het kampioenschap in de B-categorie waren er theoretisch nog vijf kanshebbers. Voor Gerben Alberts en Andries Oord was er nog een heel klein kansje als de overige drie zoudenverliezen en zij zelf zouden winnen. Aangezien Andries er niet was en Gerben tegen Oscar Veltman tot remise kwam konden zij niet voor een verrassing zorgen. Van de overige drie kanshebbers kwam René Sarton wel tot winst tegen Henry de Vries maar dit leverde niet genoeg punten op om zijn achterstand op de grootste kanshebbers Pieter de Vries en Geert Rozenberg in te halen. Aangezien Geert niet in actie kwam hing het af van de partij van Pieter de Vries tegen Wim v/d Molen wie het goud in deze groep zou pakken. Na een mooie strijd was het uiteindelijk Wim die de winst wist te bereiken en dus werd Geert kampioen in de B-categorie terwijl Pieter met de tweede plaats genoegen moest nemen. De derde plaats was voor René Sarton.

Het kampioenschap in de A-categorie moest beslist worden bij twee partijen. In de race waren nog Henk Hosper, Marten Zijlstra en Frederik Veltman van wie de laatse niet in actie kwam. Als Marten won was hij kampioen, zoniet dan kon Henk kampioen worden door te winnen en als zij beide niet zouden winnen werd Frederik kampioen. Henk kreeg de partij erg makkelijk in de schoot geworpen toen tegenstander Tabe de Vries in het begin in een lichte combinatie trapte en Henk was toen de virtuele leider in de stand. Marten Zijlstra kwam wel iets makkelijker te staan dan zijn tegenstander Sjoerd Hofman maar aangezien dit niet genoeg was voor de winst kon hij slechts een punt bijschrijven.Hij zakte hierdoor naar de derde plaats onder de op de tweede plaats geëindigde Frederik. Henk klom door de zijn winst voor de tweede (en nu de belangrijkste) keer naar de bovenste plaats in de ranglijst.

Er waren ook nog drie partijen die slechts zijdelings nog enige invloed uit konden oefenen op de plaatsen voor het eremetaal. Wim Riddersma en Atte Boek remiseerden terwijl Aize Plantinga wist te winnen van Albert Koops en Jan v/d Vegt won van Hielke Luik. De uiteindelijke winnaar van het wisselschild werd Oscar Veltman met 35 punten. Tweede werd Frederik Veltman met 33 punten en derde Wim v/d Molen met 31 punten.

 

Ronde 25
Het blijft ongemeend spannend in de onderlinge competitie. Van de drie titelkandidaten Henk Hosper, Marten Zijlstra en Frederik Veltman kwam alleen laatstgenoemde in actie. Tegn Sjoerd Hofman kon hij echter geen voordeel behalen en remise was dan ook de logische uitslag. Hiermee stijgt Marten Zijlstra zonder zelf te spelen naar de eerste plaats. Hij zal echter nog wel een partij moeten spelen in de laatste ronde om aan de verplichte 14 partijen te komen. Achter deze drie gaat het tussen Sjoerd Hofman en Oscar Veltman wie er vierde wordt. Omdat Oscar de winst tegen Wim v/d Molen verspeelde zijn de beste papieren voor Sjoerd. Wim werd door deze remise wel voorbijgestreefd door Johnny Modderman die wist te winnen van René Sarton. In de middenmoot was er de familiestrijd tussen Pieter en Tabe de Vries. Door een onoplettendheid van Pieter kon Tabe de volle winst pakken. Pieter zag daardoor Geert Rozenberg, die won van Atte Boek, nipt voorbijkomen in de stand. Aangezien het verschil slechts 1/1000ste punt bedraagt kan er in de laatste ronde nog van alles gebeuren met deze koplopers in de B-categorie. Gerben Alberts boekte een regelmatige overwinning op Albert Koops. Remise was er voor Wim Riddersma tegen Hielke Luik. Jeugdspeler Henry de Vries speelde weer een prima partij tegen Roelof de Vries en wist twee punten bij te schrijven. Volgende week is de allesbeslissende laatste ronde. Zowel de beslissing in de A-categorie als die in de B-categorie zal dan pas vallen.

 

Ronde 24

In de 24e ronde van de onderlinge competitie viel slechts één remise te noteren. Pieter de Vries wist met goed spel een punt te halen tegen Oscar Veltman. In het eindspel misten beiden echter nog een zeer kansrijke voortzetting. Winst was er wel voor Gerben Alberts, Jan v/d Vegt en Atte Boek tegen respectievelijk Hielke Luik, Henry de Vries en Albert Koops. Bovenin de ranglijst wist Henk Hosper nu wel te winnen van Geert Rozenberg en kon ook Marten Zijlstra twee punten bijschrijven tegen Wim Riddersma. De mooiste combinatie deze avond was voor Sjoerd Hofman tegen René Sarton.

Wit René Sarton
Zwart Sjoerd Hofman
Uitslag 0-2

 

 

Ronde 23
In ronde 23 stond de topper tussen Henk Hosper en Marten Zijlstra op het programma. Beide spelers spelen normaal liever met de andere kleur waardoor het een verrassende partij kon worden. De uiteindelijk remise was een goed resultaat voor koploper Frederik Veltman die zelf niet in actie kwam. Hij bleef beide concurenten zo voor op de ranglijst. Nieuw in de top van de ranglijst is ons nieuwe lid Wim Riddersma. Terwijl hij vorige week al won van Geert Rozenberg kon hij nu een punt bijschrijven tegen Aize Plantinga. Voor het kampioenschap komt Wim echter niet meer in aanmerking omdat daarvoor minstens veertien partijen gespeeld moeten worden. In de subtop wist Johnny Modderman te winnen van Wim v/d Molen terwijl Tabe de Vries en Sjoerd Hofman de punten deelden. Pieter de Vries is bezig aan een goede serie. Met zijn winst in deze ronde op Gerben Alberts komt hij de top 10 binnen. Ook René kon deze week twee punten bijschrijven met winst tegen Roelof de Vries, terwijl Albert Koops en Henry de Vries remise overeenkwamen. De verrassing van de avond kwam van Hielke Luik. Hij wist een prima winst te bereiken tegen Jan v/d Vegt. In de gehele ranglijst blijft het spannend met nog enkele ronden te spelen. Zie het submenu ´Competitie´ voor de ranglijst en alle uitslagen.

 

Ronde 21
In de onderlinge competitie had Frederik Veltman een goede avond. Hij won zelf van Geert Rozenberg terwijl koploper Marten Zijlstra remise overeen kwam met Johnny Modderman. De twee staan nu erg dicht bij elkaar. In het kielzog speelden twee andere concurenten tegen elkaar remise, Oscar en Sjoerd. Gerben Alberts wint de laatste tijd veel en deze keer was Albert Koops zijn slachtoffer. Henry de Vries deed het ook prima met winst op Hielke Luik. In de middenmoot was er remise in de partij tussen Tabe en Wim evenals die van Pieter en Andries.

 

Nieuwjaars damavond
DCH heeft als opening van het nieuwe jaar een zeer geslaagde damavond voor de eigen leden georganiseerd. De 18 aanwezigen speelden in 4 teams van ongeveer gelijke sterkte tegen elkaar. De speeltijd bedroeg 20 minuten per speler per partij waardoor er mooie partijen op het bord kwamen en toch makkelijk drie rondes gespeeld kon worden. Dat het zeer spannend was bewees de tussenstand na twee rondes. Drie teams stonden op dat moment met drie punten bovenaan. Team C leek er evenwel het best voor te staan omdat die in de laatste ronde aan mocht treden tegen team B wat met 0 punten onderaan stond. Team B verraste echter met winst op team C. De strijd om de eerste plaats werd dus beslist in het onderlinge duel tussen team A en D. Voor team A wist Wim v/d Molen te winnen maar daar stond de winst van Oscar Veltman voor team D tegenover. Aangezien de overige partijen in remise eindigden kwamen de teams in wedstrijdpunten gelijk bovenaan. De bordpunten brachten de beslissing in het voordeel van team A. Dit team bestond uit Aize Plantinga, Wim v/d Molen, Klaas Mondria en René Sarton. De topscorer, met als enige een maximale 6 uit 3 score, was Herman Bredewout uit team C. Deze winnaars kregen als prijs een fles wijn mee naar huis aangeboden door Tabe de Vries.

 

LET OP: Op 18/12 ronde 12
Op 18 december is er gewoon nog een ronde voor de onderlinge competitie (de 12e). Ook speelt het vierde team dan een thuiswedstrijd tegen Drachten 2. Op dinsdagavond 8 januari hebben we een nieuwjaars damavond gepland. Hoe de inhoud daarvan er precies uitziet wordt nog over nagedacht maar waarschijnlijk sneldammen met groepen tegen elkaar. Komt allen!!

 

Ronde 9
Johnny, Sjoerd en Jan boeken een overwinning in deze ronde. Hun slachtoffers waren Gerben, Pieter en Atte. Remises waren er bij de volgende partijen: Wim - Oscar, Marten - Frederik, Tabe - Geert en Bennie - Andries. Marten Zijlstra staat nog steeds bovenaan.

 

Ronde 5
In ronde 5 van de onderlinge competitie stonden er maar liefst 11 partijen op het programma. Nieuwkomer Pieter de Vries won zijn eerste partij van Hielke Luit en Sjoerd Hofman deed het uitstekend met winst op Johnny Modderman. Zie voor alle uitslagen en de stand het submenu Competitie.

 

Ronde 4
In ronde 4 van de onderlinge competitie stonden 7 partijen op het programma. Zie voor de uitslagen het submenu Competitie.

 

Ronde 3
Voor het tweede team stond de thuiswedstrijd tegen Franeker op het programma stond dus zouden er voor de onderlinge wat minder partijen gespeeld worden. Franeker belde echter af zodat er toch weer negen partijen gespeeld werden. Het zou echter niet de avond worden van onze jeugdspelers. Laurens v. Linge moest in Hielke Luik zijn meerdere erkennen en Henry de Vries verloor na een mooie pot in het eindspel van Gerben Alberts. René Sarton en Bennie Liefting speelden een partij waarin de lange vleugel van René wat kwetsbaar leek. Bennie kon echter niet genoeg profiteren en de partij eindigde gelijk. Geert Rozenberg behaalde tegen Albert Koops wel voordeel en kon als eerste dam halen. Albert kon echter afwikkelen naar een veilige 3 om 1 situatie zodat ook hier de punten werden gedeeld. Sjoerd Hofman en Johnny Modderman deden goede zaken voor de ranglijst door hun partijen tegen respectievelijk Andries Oord en Atte Boek in winst om te zetten. Ook Frederik Veltman wist te winnen. Tegenstander Tabe de Vries trapte in een leuke maar niet al te moeilijke meerslagcombinatie naar dam. Henk Hosper en Oscar Veltman speelden een boeiende partij waarin Oscar in het middenspel wat gemakkelijker stond. Naarmate het middenspel vorderde verrwaterde dit voordeel en het was juist Henk die met tempovoordeel het eindspel inging. Winst zat er echter nooit in waardoor de beide koplopers hun eerste punten verspeelden. De langste partij van de avond kwam op naam van Marten Zijlstra en Wim v/d Molen. Marten leek in een klassieke stelling goed te staan. Een offer bracht Wim echter redding de vierde remise van de avond een feit werd. Volgende week zal het lekker druk worden in de speelzaal. Zowel DCH 1 als DCH 3 en DCH 4 spelen dan thuis.

 

Ronde 2

Van de winnaars in ronde 1 waren er twee die ook in ronde 2 tot winst kwamen. Henk Hosper versloeg Hielke Luik en Oscar Veltman won van Roelof de Vries. Henry de Vries leek ook zijn tweede overwinning te gaan behalen tegen Albert Koops. Een over het hoofd geziene combinatie bracht de twee punten echter bij Albert. Net als in ronde 1 was er ook in ronde twee slechts 1 remise. Ditmaal waren het Andries Oord en Jan v/d Vegt die de punten deelden. Gerben Alberts treft het niet qua loting in het begin. Na Sjoerd Hofman in ronde 1 was nu Aize Plantinga de tegenstander. Ondanks goed spel van Gerben kon Aize doorbreken op de korte vleugel en de winst binnenhalen. De langste partij van de avond ging tussen Atte Boek en Bennie Liefting. Atte kon uiteindelijk doorbreken en met zijn dam voorkomen dat Bennie nog gevaarlijk kon worden. De twee punten gingen dan ook naar de veteraan. Sjoerd Hofman haalde de mooiste combinatie uit. Na de 25e zet in een 16om16 stand vloog het materiaal van het bord. Wat overbleef was 5 schijven en een dam voor Geert tegen 8 schijven en een dam voor Sjoerd. Helaas voor Sjoerd lette hij vervolgens even niet op en verloor de partij nog na de gewiekste damafname van Geert.

Wit Sjoerd Hofman
Zwart Geert Rozenberg
Uitslag 0-2

 

Ronde 1
Op dinsdag 11 september stond de eerste ronde van de onderlinge competitie weer op het programma. Van de 8 partijen eindigde er slechts eentje in remise. Dit was de partij tussen Andries Oord en Roelof de Vries. Andries haalde nog wel een dam via een mooie 4om3 combinatie. In de overgebleven stelling kon Roelof echter de dam weer terugpakken en vrij snel daarna werd de vrede getekend. Voorzitter Albert Koops trof in Henk Hosper een speler die hem vrij vlot op een schijf achterstand zette. Albert probeerde het nog wel maar moest uiteindelijk capituleren. Bennie Liefting trapte tegen Johnny Modderman in een bomzet. Na de schijf achterstand hield Bennie goed stand en leek hij zowaar nog remise veilig te stellen. Een onnauwkeurigheid in het eindspel bracht de volle winst echter toch nog bij Johnny. Sjoerd Hofman wist in zijn partij tegen Gerben Alberts een heuse Coup Royal op het bord te krijgen wat direct twee punten opleverde. Ate Boek kon het Marten Zijlstra lange tijd moeilijk maken maar moest op het eind zijn meerdere erkennen. Jeugdspeler Henry de Vries deed het prima tegen Hielke Luik. Eerst wist hij een schijf voorsprong te nemen, daarna schoof hij de partij prima naar winst. Ook Wim v/d Molen won waardoor tegenstander Geert Rozenberg voorlopig nog zonder punten blijft. De laatste partij was die tussen Oscar Veltman en Jan v/d Vegt. Deze ging lang gelijk op. Toen Jan in het middenspel een schijf aanraakte en zou zetten bedacht hij zich en speelde hem toch maar de andere kant op. Die kant bleek echter slechter omdat Oscar een gevaarlijke positie in kon nemen die later in de partij tot doorbraak zou leiden. Oscar kon daarmee beide punten binnenhalen al moest hij nog alle zeilen bijzetten om Jan het doorbreken naar dam te beletten.