DAMCLUB HEERENVEEN
               
Informatie Onderlinge Competities Partijen Allerlei Archief  

 

 

 Competities

Seizoen 2007/2008

(kndb) DCH blijft in 1e klasse A

Afgelopen week was het de week van de waarheid voor het vlaggeschip van DCH. Zowel in de provinciale competitie als de landelijke competitie moest er gewonnen worden om degradatie te ontlopen. Dinsdagavond lukte dat al voor de provinciale door van Gorredijk te winnen en op zaterdag 8 maart moest er in het kader van de nacompetitie voor de landelijke gespeeld worden in Wapenveld tegen het plaatselijke Ons Genoegen. Voor het eerst dit seizoen was er een korte voorbespreking en dat bleek later zijn vruchten af te werpen. Dat ook OG Wapenveld via deze wedstrijd graag wilde promoveren bleek wel uit het feit dat zij hun beste invallers opgetrommeld hadden zodat DCH slechts gemiddeld zo´n 20 ratingpunten per bord meer had. Na de paring van de spelers bleek dat DCH op 4 borden een redelijk ratingoverwicht had en op drie borden een flinke achterstand. Op de overige drie borden was het ratingverschil minimaal.

Het was Peter Veltman die DCH op het goede spoor zette door op schitterende wijze schijfwinst te forceren om vervolgens de partij naar zich toe te trekken tegen de toch ook niet slechte Albert Lusink. Vervolgens was het de beurt aan Wim v/d Molen om een goed resultaat neer te zetten tegen Jacob de Greef. Dit leek lastig te gaan worden nadat Jacob middels een combinatie door wist te breken ten koste van één schijf. Wim wist de dam echter zonder problemen af te nemen en leek daarna zelfs vrij goed te staan. De partij liep vervolgens toch vrij snel naar remise. Toen ook Marten Zijlstra remise wist te bereiken tegen Wim Lammers zag het er prima uit voor DCH met een 4-2 voorsprong terwijl drie van de betere spelers van de gastheren al uitgespeeld waren.

In het vervolg van de wedstrijd werd de voorsprong geconsolideerd door remises van Frederik Veltman, Aize Plantinga en Johnny Modderman. Frederik beleefde nog wel een curieus moment toen hij en tegenstander Gerard Blok in zodanige tijdnood kwamen dat de notatie al niet meer bijgehouden werd. Frederik dacht een snelle remise te kunnen forceren om vervolgens er achter te komen dat zijn tegenstander in plaats van de door Frederik bedoelde schijf ook gewoon Frederiks dam kon slaan met direct verlies als gevolg. Tegenstander Blok bleek echter ook zodanig in verwarring te zijn gebracht dat hij volgzaam meeging in Frederik´s verkeerde gedachtegang waardoor er een remisestand uitkwam. De remise van Marten was vrij bloedeloos maar die van Johnny had ook anders uit kunnen vallen. In het late middenspel miste Johnny een schijfwinst wat waarschijnlijk tot winst zou hebben geleid. Vervolgens moest hij nog alle zeilen bijzetten om remise te behalen.

Een comfortabelere voorsprong kwam op het scorebord toen Oscar Veltman zijn partij in winst om wist te zetten. Tegenstander Erik Bakker kwam vrij goed onder de druk op zijn lange vleugel uit waarna hij iets te optimistisch naar voren speelde. Oscar wist de vooruitgeschoven schijven zodanig te bespelen dat hij er schijfwinst uit kon halen. Met een offer en tussenloop maakte Oscar het karwei in stijl af zodat het team op een 9-5 voorsprong kwam. Vervolgens moest Hans van Dijk de punten laten aan de sterkste man op papier van Wapenveld. H. Mostert kon hiermee nog wat hoop terugbrengen voor Ons Genoegen. De resterende partijen stonden echter beide voordelig voor DCH dus de winst was binnen handbereik.

Het verlossende elfde puntje werd bijgeschreven toen Durk Smidstra zijn partij prima naar winst toespeelde. Na een doorbraak via een offer hield hij nauwkeurig alle vijandelijke schijven weg van de damlijn. Als laatste zat nog Henk Hosper tegen Jan Lammers. Henk speelde zijn geliefde spelletje waarin vaak veel combinatieve dreiging op het bord komt. Nu was het echter zijn tegenstander die een mooie doorbraakcombinatie wist uit te voeren. Laten we maar zeggen dat Henk dit allemaal wel gezien heeft want hij kon zonder problemen de doorgebroken schijf weer ongedaan maken naar een weer redelijk gelijkwaardige positie. Vanuit de overgebleven stelling haalde Henk zelfs voordeel zodat hij in een eindspel kwam met wederzijds een dam waarbij Henk nog vier schijven had en zijn tegenstander nog drie. De winst zat er echter niet meer in waardoor de eindstand 8-12 in het voordeel van DCH werd. Dit betekent dat DCH volgend seizoen weer uitkomt in de 1e klasse van de nationale competitie.

 

(pfdb) DCH 2 verliest, DCH 1 wint

In deze ronde van de pfdb competitie moesten zowel DCH 1 als DCH 2 thuisspelen. Voor DCH 2 stond nog wel de laatste plaats op het spel maar bij een zeer logische winst van koploper Emmeloord tegen concurent Donkerbroek zou DCH zelfs na een 16-0 verlies niet als laatste eindigen. Tegenstander Woudsend herbergt een karrevracht aan routine en was dan ook de favoriet voor deze ontmoeting. De vier invallers aan DCH zijde haalden in de personen van Andries Oord en Roelof de Vries twee verdienstelijke remisepunten binnen. Van de overigen wist alleen Marten Zijlstra te winnen en Sjoerd Hofman speelde nog gelijk. De gasten wonnen hierdoor met 5-11.

Voor DCH 1 was de taak duidelijk. Na het gelijke spel tussen Britsum en Urk een dag eerder moest er gewonnen worden van Gorredijk. Terwijl op papier DCH een aardig ratingoverwicht had verweerden onze oosterburen zich zodanig dat de wedstrijd lang spannend bleef. De eerste klap was zelfs voor Gorredijk toen Peter Veltman zich verslikte in Wim Riddersma. Deze verrassing werd gelukkig snel rechtgezet met winsten van Henk Hosper en Frederik Veltman terwijl Aize Plantinga remiseerde met Anne Dekker. Halverwege stond er dus een krappe voorsprong op het scorebord maar vervolgens kon Oscar Veltman zijn partij winnend afsluiten. Ondanks de vier punten voorsprong was de koers niet gelopen; Waylon Poot stond goed tegen Piter Bergsma terwijl Johnny Modderman en Wim v/d Molen er lastig voorstonden. Wim had echter goed gezien dat een 4 om 3 doorbraakcombinatie direct remise opleverde en haalde hiermee een zeer belangrijk punt binnen. Waylon haalde vervolgens het winnende punt binnen tegen Piter Bergsma die kon afwikkelen naar een 1om3. Als toetje pakte ook Johnny nog een punt tegen Johan Teake Dekker die de winst op het laatst heeft laten liggen. Door de 10-6 overwining komt DCH 1 op gelijke hoogte in wedstrijdpunten met Britsum, Urk en Dokkum. Omdat het bordsaldo van DCH 1 het best is van al deze teams is de zesde plaats het eindstation voor dit seizoen.

 

(kndb) Borne - DCH spannend
Bord 6 t/m 10 in evenwicht met als uitslag 5-5 (evenals bord 1 t/m 5)
   
Henk moet winnen om er 10-10 van te maken.
   

Henk heeft gewonnen!

(10-10)

(Foto´s gemaakt door Hans van Dijk)
 

 

(pfdb) DCH uitgebekerd

Van DCH was 1a het enige team dat zich voor de tweede ronde wist te plaatsen. Met een uitwedstrijd tegen Ureterp had de loting echter wel wat gunstiger kunnen uitpakken. De afgelopen twee edities wisten de oerterpers namelijk de derde plaats te bereiken. Op het derde bord zat Wim v/d Molen tegenover Jan van Dijk. De eerste klap leek van Wim te komen toen hij een damcombinatie uit kon halen. De dam kon echter direct terug gepakt worden waardoor de stand weer in evenwicht kwam. Een tijdje later kon Wim echter opnieuw een combinatie nemen die wel direct winnend was. Een comfortabele 0-2 voorsprong derhalve. Marten Zijlstra trof aan bord 4 Rein v/d Wal die een mooie damcombinatie zag zitten en dus was de verleiding groot om hem uit te voeren. De dam kostte echter 4 schijven en van de overblijvende stand was niet meteen duidelijk wie het meest zou gaan profiteren. Toen de partij op remise af leek te stevenen ging Marten echter nog in de fout en liet zich door een simpel trucje beetnemen. Tussenstand 2-2 waarbij met twee remises op de bovenste borden DCH door zou bekeren vanwege het hoger winnende bord. Op bord 2 liet Oscar Veltman het aanvallende spel over aan Hendrik Veenstra die ogenschijnlijk wel voordelige stellingen opbouwde maar het verweer van Oscar was voldoende om remise te behalen. De beslissing moest toen vallen op het eerste bord waar Johhny Modderman het opnam tegen Gerben de Wit. Helaas moest Johnny uiteindelijk capituleren waardoor de eindstand 5-3 voor Ureterp werd.

 

(pfdb) Alleen DCH 3 haalt een punt

Voor alle provinciale teams van DCH stond er deze week weer een wedstrijd op het programma. DCH 4 mocht het thuis opnemen tegen de dammers uit de Hemrik. Het eerdere duel in de competitie leverde nog een 3-5 overwinning op voor DCH 4 maar nu waren het de gasten die met een 2-6 overwinning huiswaarts keerden. Roelof de Vries en Henry de Vries waren de puntenscoorders. Henry speelde een prima partij waarin hij mooi doorbrak naar dam maar net niet de volle buit kon binnenhalen. In het eindspel zat er nog wel een lastige winnende finesse in maar deze kwam er niet meer uit.

DCH 3 speelde in dezelfde zaal thuis tegen Excelsior. Met winst van Andries Oord en Jan v/d Vegt kwam het team uitstekend uit de startblokken. Vervolgens speelde René Sarton gelijk en leek de beslissing te liggen bij de partij van Atte Boek. Op de overige twee borden hadden de harlingers namelijk twee Leyenaars opgesteld en het lag in de verwachting dat zij beide zouden winnen waardoor de virtuele tussenstand 5-5 was. Waar Piet echter uiteindelijk wel won van Gerben Alberts was het Willem die verrassend een punt af moest staan Geert Rozenberg. Hierdoor was een punt van Atte genoeg voor de overwinning. In een partij met wisselende kansen moest Atte echter in verlies berusten en kwam de eindstand op 6-6. DCH 3 zal het in de volgende ronde lastig krijgen om de ongeslagen status te behouden als ze op bezoek gaan bij het bovenaan staande Sneek.

Ook DCH 2 speelde op dezelfde avond thuis waarmee de speelzaal dus lekker vol zat. Omdat Bennie Liefting nog niet kon spelen en er ook geen invallers uit een lager team beschikbaar waren moest het team de klus met 7 spelers proberen te klaren tegn het altijd lastige Steenwijk. Het werd echter lastiger toen Pieter de Vries een mooie combinatie zag zitten die na twee geofferde schijven niet bleek te kunnen. Herman Bredewout kon hierna gelukkig snel terugscoren met winst op Jan Kos waardoor de marge weer klein was. Tabe de Vries en John Folkers kwamen tot remise en het zag er op zich niet slecht uit voor DCH 2 omdat Johnny, Sjoerd en Marten alledrie wat beter leken te staan. De tegenstander van Marten bood dan ook remise aan wat door Marten werd afgeslagen maar even later ging Marten positioneel in de fout waardoor hij de partij verloor. Hessel Postma pakte vervolgens een punt waardoor de tussenstand op 4-8 stond. Voor Johnny en Sjoerd lag er de zware taak te winnen om nog een gelijk spel uit het vuur te slepen. Beide bleven steken op remise waardoor de gasten met een 6-10 winst zuidwaarts af konden reizen.

 

(kndb) DCH 1 wint, DCH 2 verliest nipt

DCH 1 heeft twee belangrijke punten gepakt tegen concurent Gorredijk. Na de loting zag het er direct goed uit voor DCH. Op 6 borden had DCH 1 een duidelijk ratingvoordeel. Voor onze oosterburen was dit slecht op twee borden het geval terwijl op de overige twee borden het verschil miniem was. Gorredijk kwam wel het best uit de startblokken toen Iepie Poepjes Aize Plantinga verraste. Iepie verzuimde echter om het verkregen voordeel in winst om te zetten zodat DCH hier een benauwd puntje wist te scoren. Ondertussen ging het op de andere borden crescendo voor DCH. Wim v/d Molen, Peter Veltman en Oscar Veltman brachten een zeer comfortabele 7-1 voorsprong op het bord met overwinningen op Riekele Veldstra, Anne Dekker en Jan Pander. Johan Teake Dekker kon nog wel terugscoren met een moeizame overwinning op Marten Zijlstra maar daarna bleek de koek op voor Gorredijk. Er verschenen remises op het bord tussen Henk Hosper - Thomas Kuipers, Johnny Modderman - Sipke Wagenaar en Frederik Veltman - Peter Achterstraat. Ook Durk Smidstra leek remise te gaan spelen maar hij wist zelfs nog te winnen. Als toetje speelde Hans van Dijk een prima partij tegen Pieter Bergsma. Hans kwam wel wat onder druk maar pakte gedecideerd een punt waarmee de eindstand een ruime zege liet zien van 13-7.

DCH 2 deed het ook prima tegen het sterker geachte Provinciale Gronings tiental. Overwinningen van Klaas Mondria en Jan v/d Vegt brachten het team twee keer op voorsprong. PGT maakte echter twee keer weer gelijk en kwam via een derde winst zelf op voorsprong. Pieter de Vries bracht de spannende wedstrijd weer in evenwicht. Tussendoor hadden René Sarton en Bauke v/d Werff nog gelijk gespeeld waardoor de tussenstand op 8-8 stond. Met Tabe de Vries en Hessel Postma nog aan het spelen kon de wedstrijd nog alle kanten op. Tabe de Vries kon echter net niet winnen en Hessel Postma miste op een haar de remise tegen de sterkste speler van de gasten, Joop de Vries. Waar ook een 11-9 winst er inzat werd het dus een 9-11 verlies. Als het team echter zo blijft spelen komen de punten er nog wel.

 

(kndb) Nipte zege op Hijken 2 en 3

Als de punten van de wedstrijden van DCH 1 en 2 tegen Hijken DTC 2 en 3 opgeteld worden trekt DCH met 21-19 nipt aan het langste eind.

DCH 2 moest in Hijken DTC 3 echter zijn meerdere erkennen met 13-7. Helaas moest Bennie Liefting op het laatste moment afzeggen vanwege droevige familie-omstandigheden en kon ook Albert Koops op het laatse moment niet aanwezig zijn waardoor er snel een 4-0 achterstand op het bord stond. Dit deed gelukkig geen afbreuk aan de strijdlust van de overigen. Bauke v/d Werff verkleinde de achterstand met een mooie overwinning op Klaas Postema en René Sarton pakte een verdienstelijk punt tegen Riender de Vries. Dat Geert Rozenberg vervolgens verloor was niet ingecalculeerd maar het verlies van Roelof de Vries tegen Wim Koopman was dat met een ratingverschil van dik 400 wel. Toen ook Gerben Alberts nog verloor was er weinig uitzicht op wedstrijdpunten. De winstpartijen van DCH moesten vooral op de onderste drie borden komen. In het eindspel wist Klaas Mondria Roelof Tiegelaar te verrassen maar Hessel Postma en Tabe de Vries kwamen niet verder dan een gelijkspel.

DCH 1 trof in Hijken DTC 2 een team uit de middenmoot waarvan een aantal spelers niet op scherp stonden. Via simpele combinaties wist eerste Ulbe Koopman te winnen terwijl Aize Plantinga snel een schijf voorsprong kon nemen en later de partij won. Tussendoor won ook Wim v/d Molen met een mooie damcombinatie en had Frederik Veltman de qua rating sterkste speler uit Hijken op remise gehouden. Aangezien Peter Veltman ook al een schijf voorkwam zat DCH op rozen. Oud clubgenoten Harry de Groot en Johnny Modderman hielden elkaar in evenwicht toen daarna Hans van Dijk een overwinning boekte op Hylko Koning. Het elfde winnende puntje werd gescoord door Oscar Veltman die in de ontstane situatie vlot naar remise afwikkelde. Marten Zijlstra leek het even moeilijk te krijgen maar ook hij hield een punt over aan zijn partij evenals Durk Smidstra die de gevaarlijke Berend Plijter in bedwang hield. Dat Peter zijn voordeel uiteindelijk niet in winst omzette kon de pret van de uiteindelijk 14-6 winst niet meer drukken. In de volgende ronde wacht de derby tegen Gorredijk.

 

(pfdb) Overwinning en verlies

In de PFDB clubcompetitie heeft DCH 2 de thuiswedstrijd tegen Donkerbroek met 9-7 gewonnen. Dit was een goed resultaat mede omdat enkele basisspelers met DCH 1 meespeelden. Juist de invallers uit DCH 3 deden het prima. Zo wisten Andries Oord en Atte Boek te winnen van Jack de Coninck en B. van Ek en pakte Jan v/d Vegt een punt tegen Hans Hoks. Bennie Liefting en Tabe de Vries speelden ook remise. Verlies was er voor Gerben Alberts en Pieter de Vries waarbij eerstgenoemde zelfs even op winst stond maar dit weg liet glippen. Met de winst van kopman Wim v/d Molen werd de eindstand een mooie 9-7 overwinning.

Zoals gezegd gingen er drie basisspelers van DCH 2 mee met DCH 1 naar de uitwedstrijd tegen De Oldehove. Helaas konden zij minder potten breken in DCH 1 dan hun vervangers in DCH 2. Zo verloren Sjoerd Hofman en Marten Zijlstra van respectievelijk Marten Martens en Klaas-Hendrik Leijenaar. Aize Plantinga pakte nog wel een mooi punt tegen Johannes Lemstra nadat hij een damcombinatie tegen had gekregen. Ook Henk Hosper kreeg een damcombinatie te verwerken maar hij moest vervolgens wel verlies incasseren tegen Douwe Kootstra. Frederik Veltman speelde een degelijk partij tegen Sybrand de Groes waarin hij eerst een schijf voorkwam en later de partij won. Hans van Dijk haalde een mooi punt tegen de sterker geachte Jan Algra en Oscar Veltman wist net niet te winnen van René Wijpkema, die middels een plakker een benauwd puntje wist te behalen. Hoogtepunt van de avond was het optreden van arbiter Harry Mennema die Bob Nuijs en Waylon Poot op een nul trakteerde omdat zij remise overeenkwamen voor de veertigste zet.

 

(pfdb) wisselend succes
Voor DCH 1 stond met de uitwedstrijd tegen Huizum een zware opgave te wachten. Vanwege ziekte, werk en andere zaken kan er ook nog steeds niet met het basisteam gespeeld worden. Met een viertal invallers werden er toch nog vijf punten behaald. Ulbe Koopman won van Auke Spijkstra en Waylon Poot won in stijl van Thijs Talsma. Remise was er voor Frederik Veltman tegen Jan Adema terwijl de overige partijen werden verloren wat tot een 11-5 verlies leidde.
Marten Zijlstra tegen Johan Oosterhof, achterin Aize Plantinga tegen Cor Hof. Ertussenin het lege bord vanwege ziekte.
DCH 2 moest thuis spelen tegen Grou. Omdat Sjoerd Hofman ziek was en het derde en vierde team ook speelden bleef er aan de kant van DCH een bord leeg. De overige borden kwamen tot 7-7 waardoor De Toer de wedstrijd met 7-9 wist te winnen. Voor de gasten wisten Sieds Tjepkema en Loek den Dekker te winnen van Bennie Liefting en Hessel Postma. Voor DCH was er de winst van Aize Plantinga tegen Cor Hof. Ook Pieter de Vries wist te winnen van Klaas Koopman.
Pieter de Vries met zwart tegen Klaas Koopman, achterin Bennie Liefting tegen Sieds Tjepkema. In het midden is Hessel Postma te zien.
DCH 3 boekte een mooi overwinning in St. Johannesga tegen de plaatselijke DC. Alleen René Sarton moest verlies incasseren tegen Marten Klijnsma. Daar tegenover stonden winstpartijen van Gerben Alberts, Geert Rozenberg en Atte Boek. Door de overwinning is DCH 3 koploper geworden in de 2e klaase A.
Roelof de Vries tegen P. Meyer en Hielke Luit tegen naamgenoot Hielke Scholte.
Voor DCH 4 kwam er een verrassend ruime overwinning op het scorebord tegen Opeinde 2. In een partij met wisselende kansen wist Albert Koops als eerste een overwinning te boeken. Vervolgens kon Henri de Vries net niet winnen. Toen Roelof de Vries wel wist te winnen waren de twee wedstrijdpunten binnen. Als toetje wist Hielke Luit zijn partij ook nog te winnen waardoor er een uitstekende 7-1 winst werd geboekt.

Voorzitter Albert Koops tegen K. Sietsma en Henri de Vries tegen R. van Leeuwen.

 

(kndb) DC Heerenveen - Het Noorden/Groningen 3-7

In de 4e ronde van de nationale competitie stond er een soort massakamp tegen de dammers van Het Noorden/Groningen op het programma. Het tweede team van DCH trad aan tegen het derde team van de grunningers. Op papier betrof een spannende wedstrijd waar beide teams graag wat wedstrijdpunten aan over wilden houden. Helaas voor DCH bleken de gasten wat doortastender op de onderste borden. Herman Bredewout verloor verrassend aan het zevende bord van Tom Huizinga en ook het verlies van Gerben Alberts tegen Henk van der Berg op bord negen was zeker niet ingecalculeerd. Toen ook Jan v/d Vegt nog verloor van Roelf Suk werd het een moeilijk verhaal. Ondanks een licht ratingoverwicht op de eerste zes borden werden hier alleen remises gescoord en bleef de achterstand dus intact. De enige die wel wist te winnen was Pieter de Vries en wel tegen naamgenoot Meinte de Vries op bord tien. Een knappe overwinning van Pieter die slechts een korte tijd weer achter het dambord zit. De eindstand van 8-12 zou later op de dag helaas nog een keer te zien zijn.

DCH 1 trof in het tweede team van Het Noorden/Groningen ook een tegenstander die ongeveer even sterk lijkt te zijn. Ook hier ging het echter mis voor DCH. Juist een aantal van de sterkere spelers aan DCH-kant verloren hun partij. Zo kwam Henk Hosper een schijf achter tegen Menno de Block die de partij daarna naar winst uitspeelde. Ook Johnny Modderman verloor. Hij trapte in een combinatie waarna zijn korte vleugel lam werd geslagen. Tegenover deze verliespartijen stonden wel een verrassende winst van Marten Zijlstra tegen Maarten Kolsloot en van Durk Smidstra tegen Bob van der Mark. Maar waar de koek voor DCH toen op was konden de gasten in de laatste twee partijen nog twee overwinningen bijschrijven. Wim van der Molen kwam in een overmachtseindspel terecht en moest opgeven tegen Gerwin Kolkman. Oscar Veltman hield lang vol tegen kopman Paul Wijninga maar moest uiteindelijk toezien hoe zijn tegenstander beheerst de winst binnenhaalde. Als einduitslag kwam dus ook hier de al genoemde 8-12 op het scorebord.

 

(kndb) Overwinning en verlies

In de derde ronde voor de nationale competitie stond er voor de teams van DCH een thuiswedstrijd op het programma. DCH 2 kreeg in Roden/Leek 2 een tegenstander waartegen een spannende wedstrijd gespeeld kon worden. Het ging dan ook lang gelijk op. Na vier partijen waren er twee overwinningen aan beide kanten. Voor de gasten wonnen Hans Duyzer en Arie Hoogterp en voor DCH wonnen René Sarton en Jan v/d Vegt. Vervolgens kwamen er drie remises op het scorebord. Gerben Alberts, Bennie Liefting en Klaas Mondria deelden de punten. De beslissing moest daarna komen op de eerste drie borden. Helaas voor DCH bleek Roden/Leek 2 daar iets sterker. Bert Honderd en Jan Kuijer kwamen tot winst tegen Tabe de Vries en Bauke v/d Werff. Evert Faber en Hessel Postma maakten er met een remise de einduitslag van 8-12 van.

DCH 1 kreeg EDC uit Enschede op bezoek. Ook deze wedstrijd ging lange tijd gelijk op. De eerste 6 partijen; Marten Zijlstra - Paul van de Veen, Hans van Dijk - Gerhard Kleinsman, Durk Smidstra - Mattijs Meulenbeld, Wim v/d Molen - Yuri Geisenblass, Aize Plantinga - Gino Schirinzi en Johnny Modderman - Luit Haan eindigden in remise waarbij er voor Wim, Johnny en Aize misschien wel meer in had gezeten. Het was toch DCH dat op voorsprong kwam via de overwinning van Henk Hosper op Leonie de Graag. EDC scoorde snel terug met de winst van Raphail Zdoroviak op Oscar Veltman. De overige broers Veltman stelden echter de overwinning voor DCH veilig. Frederik hield de sterke Igor Tchartoriski prima in bedwang en zo rond de klok van 18.15 uur zorgde Peter met winst op Jan Hoven voor het tiende en elfde punt.

 

(pfdb) 1 uit 3
Het wil nog niet echt vlotten met de eerste teams van DCH. Na het verlies in de nationale competitie was er nu het verlies tegen Fortuin Dokkum in de provinciale hoofdklasse. Het leek allemaal wel goed te gaan voor DCH. Welliswaar had Wim v/d Molen een offday en verloor hij vrij kansloos van Willem Nuveld, Frederik Veltman en Waylon Poot hadden op dat moment al zeer goede stellingen bereikt tegen Gjalt de Boer en Binne Brouwer. Met een mooie combinatie brak Frederik door en won hij de partij. Waylon echter ging dubbel in de fout waardoor Binne de partij zelfs nog kon winnen. Aize Plantinga trok de stand weer gelijk met winst op Durk Douma. De Henkenstrijd tussen Hosper en Bosgraaf bleef in evenwicht maar Marten Zijlstra gaf vervolgens de punten kado aan Jetze Hoogterp. Oscar Veltman en Bauke v/d Werff kwamen niet verder dan remise waardoor Dokkum de wedstrijdpunten mee naar huis kon nemen.
Van achter naar voren de eerste 4 borden van DCH 1 tegen Dokkum. Zichtbaar zijn Gjalt tegen Frederik, Waylon tegen Binne en Henk tegen Henk.
DCH 3 mocht thuis aantreden tegen Lemmer 2. Al vrij snel wist Gerben Alberts te winnen. Ook Atte Boek pakte twee punten voor de thuisclub. De Lemsters wisten echter tegen te scoren met overwinningen voor D. v/d Berg en J. Oosterdijk op Geert Rozneberg en Jan v/d Vegt. Middels remises voor René Sarton en Andries Oord werd de eindstand 6-6.
Het derde team in actie tegen Lemmer 2. Op de voorgrond Jan v/d Vegt tegen J. Oosterdijk. Ook René Sarton is te onderscheiden. Hij speelt tegen de niet zichtbare Z. v/d Werff v/d Sluis.
DCH 4 kreeg meteen te maken met titelkandidaat De Oldehove 2. Dit nieuwe team is waarschijnlijk te sterk voor deze klasse en dat was te merken aan de 0-8 overwinning. Albert Koops, Roelof de Vries, Hielke Luit en Henri de Vries verloren van respectievelijk Theo Wolthers, Nick de la Fonteyne, Harry Mennema en Henk Posthumus.
Henk Posthumus tegen Henri de Vries. Helemaal achteraan Albert Koops tegen Theo Wolthers. Tussenin zien we ook nog Hielke Luit tegen Harry Mennema en Roelof de Vries.

 

(kndb) Nederlagen nationale competitie

In de tweede ronde van de nationale competitie stond er voor beide DCH-teams een zware uitwedstrijd op het programma. DCH 2 moest op bezoek bij titelkandidaat Roden/Leek. Met de inbreng van Eric van Sonderen heeft dit team de hoogste gemiddelde rating in de klasse. Het was dus proberen puntjes te sprokkelen. Alleen de wat meer ervaren spelers van het tweede team lukte dit. Kopman Ulbe Koopman, Hessel Postma, Bauke v/d Werff en Klaas Mondria speelden remise. De overige spelers verloren maar tegen spelers zoals de eerdergenoemde Eric van Sonderen, Jan Harm Alkema, Jaap Huizinga en Gerrit Lieffering is dit natuurlijk niet onverwacht.

DCH 1 trof in Dios Achterhoek een team dat voor de bovenste plaatsen gaat. Helaas moest er wegens diverse omstandigheden met 9 man worden afgereisd. Ondanks de directe 2-0 achterstand werd het nog een spannende wedstrijd. Johnny Modderman wist als eerste te winnen van Bert van Oosterom en bracht hiermee de stand weer in evenwicht. Vervolgens scoorde Dios met een overwinning van Mark Sanders op Hans van Dijk maar DCH kwam opnieuw op gelijke hoogte middels de overwinning van Aize Plantinga op Pascal Slütter. Op bord 1 speelde Frederik Veltman een prima partij tegen Chris Jurriëns. Frederik verkreeg flink wat voordeel en heeft de winst misschien wel laten zitten wat DCH op voorsprong gezet zou hebben. Hierna sloeg Dios een gaatje met winst van Harry Vos, Han Seinhorst en Jan Dallinga tegen respectievelijk Wim v/d Molen, Marten Zijlstra en Peter Veltman. Vooral voor Peter was dit zuur omdat hij gewonnen leek te staan maar het voordeel in tijdnood verspeelde. Durk Smidstra speelde vervolgens nog gelijk en haalde daarmee het zesde punt binnen. Tegenstander Jaap Knipper dacht nog te kunnen winnen in een 3 om 1 en speelde nog wat zetten door (wat hij volgens eigen zeggen normaal nooit doet). Als laatste verloor Oscar Veltman van Theo Stoverinck. Een tweede dam had hem misschien nog kunnen redden maar vlak voor de damlijn werd de weg versperd door een vijandelijke dam.

 

(pfdb) Programma pfdb-competities

De verschillende programma´s voor de DCH teams in de pfdb-competities zijn bekend. De eerste wedstrijd op 25 september is DCH 2 tegen Franeker. DCH 1,3 en 4 beginnen een week later. Kijk in het menu voor alle data per team.

 

(kndb) Harderwijk en Drachten te sterk

De beide teams van DC Heerenveen zijn er het afgelopen weekend niet in geslaagd om de eerste wedstrijdpunten te pakken in de nationale competitie. In de eerste ronde was Harderwijk te sterk voor het eerste team en Drachten voor het tweede.

Het tweede team leek een vliegende start te maken toen Jan v/d Vegt snel materiaalvoordeel haalde. Helaas kon hij de partij niet naar winst uitspelen. Het was Drachten dat de score opende met winst van Kor Dijk op René Sarton en van Marten Veening op Bennie Liefting. Hierna ging het lang gelijk op met remises van Geert Rozenberg, Hessel Postma, Andries Oord en Tabe de Vries. Vervolgens waren het echter de toppers van Drachten die het verschil onoverbrugbaar maakten. Jan Hoogterp en Richard Koot versloegen Bauke v/d Werff en Gerben Alberts. De laatste partij tussen Klaas Mondria en Islander Al Sarayfi eindigde nog in remise waardoor de gasten met 6-14 winst huiswaarts keerden.

Een blik in de speelzaal. Op de voorgrond enkele partijen van het eerste, op de achtergrond het tweede team in actie.

Het eerste team trof in Harderwijk, dat vorig seizoen degradeerde uit de hoofdklasse, direct een titelkandidaat. Omdat naast Tjipke Smedinga ook Johnny Modderman af moest afzeggen beloofde dit een lastige middag te worden. Aangezien de gasten met een omgekeerde ratingopstelling speelden moesten invallers Ulbe Koopman en Herman Bredewout het op de laagste borden opnemen tegen de qua rating sterkste tegenstanders. Beiden hielden echter goed stand en voor Ulbe leverde dit een verdiend punt op.

Ulbe Koopman tegen Ruurd Wuestman en daarachter Herman Bredewout tegen Jan Hendrik Kok.

De gasten kwamen op voorsprong via een overwinning van Kees de Jong op Hans van Dijk. Peter Veltman kon door een combinatie echter snel gelijk scoren met winst op Ton Eekelschot waarna Harderwijk opnieuw op voorsprong kwam via de winst van Herman Arissen op Durk Smidstra. Vervolgens remiseerden Frederik Veltman en Wim v/d Molen tegen Fred Elgersma en Cor Koene. Voor beide DCH-ers had er misschien wel meer ingezeten. Daarna moest Marten Zijlstra capituleren tegen Jaap van Hierden. Aize Plantinga en Oscar Veltman speelden nog remise. De eindstand werd hiermee 7-13.