DAMCLUB HEERENVEEN
               
Informatie Onderlinge Competities Partijen Allerlei Archief  

 

 

 Competities

2008/2009 (kndb) DCH 1 blijft in 1e klasse

In een enerverende wedstrijd heeft DCH 1 tegen Orfam TT 2 aan het langste eind getrokken. Hierdoor speelt het vlaggeschip ook volgend seizoen weer in de 1e klasse. Omdat het team in de reguliere competitie op de tiende plaats eindigde was het veroordeeld tot het spelen van deze nacompetitie wedstrijd. De loting was ook niet bepaald gunstig. Orfam TT 2 heeft een sterk team en het zou lastig gaan worden om ze te verslaan.

In het begin van de middag leek het niet goed te gaan voor DCH. Zowel Aize Plantinga als Wim vd Molen kwamen een schijf achter waarbij beiden ook geen compensatie hiervoor hadden. Zij waren echter niet de eersten van wie de partij uit was. Marten Zijlstra liet de eerste score noteren. Hij moest zijn meerdere erkennen in de sterke Han Borgman. Vervolgens kon Frederik Veltman zijn voordelige stand net niet genoeg uitbuiten met remise als gevolg. Snel daarna won echter Johnny Modderman gedecideerd zodat het scorebord weer een gelijke stand aangaf.

Ondertussen verschoof op een aantal borden de balans richting DCH. Zowel Aize als Wim wisten hun partij miraculeus nog naar remise te spelen tegen Egbert van Hattem en Gerrit Draaisma. Toen Tjipke Smedinga zijn partij won stond DCH zelfs al op voorsprong terwijl het er op de meeste overige borden ook rooskleurig uitzag. Helaas kon Henk Hosper zijn terreinvoordeel niet in winst omzetten waardoor de marge klein bleef. Peter Veltman en Yuen Wong speelden een spannende pot waarbij laatstgenoemde zijn vorm van dit seizoen liet zien en uiteindelijk wist te winnen. De stand was dus weer gelijk.

De laatste twee borden lieten een zeer gunstige stand zien voor DCH. Oscar Veltman had Nico Rosink flink in de tang maar zag zijn tegenstander middels goed eindspel de remisehaven bereiken. Het eindschot was echter voor DCH in de persoon van Durk Smidstra. In zijn (voorlopig) laatste wedstrijd voor DCH wist hij te winnen waardoor de stand een zwaar bevochten 9-11 winst werd voor DCH. Een uitstekende prestatie tegen dit op papier iets sterkere team dat zeker niet zou misstaan in de 1e klasse.

 

(kndb) Verlies tegen Enschede

Vooraf werden er zeker kansen gezien om tegen Enschede in de 7e ronde van de nationale competitie wedstrijdpunten te behalen. Vorig seizoen werd er namelijk nog gewonnen van dit team. Het liep nu echter iets anders. Marten Zijlstra kwam wel in het blauw met zijn remise tegen Makrovitsj en Henk Hosper deed het prima met winst op Geisenblass. Hier stond echter het verrassende verlies van Ulbe Koopman tegen Bram vd Horn tegenover. Ook Oscar Veltman verloor na schijfverlies volgend op een simpele damcombinatie. Het verlies van Durk Smidstra tegen Tchartoriski was niet onverwacht maar DCH kon slechts nog een keertje tegenscoren met winst van Peter Veltman op Gerrit Kooistra. Door dit 9-11 verlies zakt DCH weer naar de gevaarlijke zone op de ranglijst terwijl winst een vierde plaats op de ranglijst zou hebben opgeleverd.

 

(kndb) Uitstekende dag DCH teams

DCH 2 moest het vandaag doen zonder Tabe de Vries die inviel bij DCH 1. Misschien moeten we dat maar vaker doen want aan het eind van de dag had DCH 2 de eerste winst te pakken en kon DCH 1 een belangrijke overwinning bijschrijven.

Bij DCH 2 ging het lang om en om met de winstpartijen. De Oldehove 2 kwam twee keer op voorsprong maar DCH 2 kwam even zo vaak weer langszij. Vervolgens bracht Klaas Mondria een voorsprong op het bord maar ook de bezoekers kwamen weer op gelijke hoogte. In de laatste drie partijen werd de winst echter gedecideerd binnen gesleept door overwinningen van Hessel Postma en Andries Oord en een gelijk spel van Jan vd Vegt.

DCH 1 kreeg in DEZ/NGKZ een lastige tegenstander voor de kiezen. Wim vd Molen won echter verrassend snel van F. Hoeve zodat het er meteen aardig uitzag. Na twee remises van de gebroeders Veltman deden de gasten iets terug met de winst van Michel Stempher op Durk Smidstra. Tjipke Smedinga bracht daarna de voorsprong weer terug met een mooie winst op Jan Willen Hoeve. De derde Hoeve deed het beter. Gert Jan won van Johnny Modderman en weer was de stand gelijk. Op de laatste drie borden stond DCH op één bord op winst, één op verlies en één een stuk beter. De laatste was Aize Plantinga die helaas geen winst kon vinden en remise accepteerde waardoor de wedstrijd naar 10-10 leek te lopen. Vervolgens speelde Tabe de Vries het prima uit naar winst, een 10-8 voorsprong derhalve. Het elfde puntje kwam toch nog. Marten Zijlstra wist in een nadelige stand toch nog remise te behalen. Door de winst klimt DCH naar veiliger oorden op de ranglijst.

 

(kndb) Arnhem en DC Fryslan 2 te sterk

Met twee teams thuis aantreden is altijd weer gezellig. Maar ook de wedstrijdpunten zijn belangrijk. DCH 1 kreeg in Arnhem de titelkandidaat op bezoek en zoals verwacht werd er verloren. De behaalde zes bordpunten zijn misschien wel meer dan menig ander team tegen Arnhem zal scoren.

Voor DCH 2 lagen er meer kansen. Helaas ontbreekt bij dit team nog steeds een beetje geluk. Na twee partijen stond het 2-2 als gevolg van een wederzijdse winstpartij. Hierna volgde naast 7 remises nog slechts 1 winstpartij. Hans van Dijk, kopman van DC Fryslan 2 en voormalig DCH-er, zorgde na een moeizame winst voor de 9-11 eindstand.

 

(kndb) Drie punten

De tweede ronde bracht voor beide DCH teams een thuiswedstrijd. Vanwege een dorpsfeest in de naburige plaats en een ongeluk tussen drachten en Heerenveen bleek de speellokatie vanuit het oosten moeilijk bereikbaar. Zowel enkele spelers uit Hijken als uit Warffum kwamen daarom iets te laat. Warffum had zelfs twee spelers die sowieso niet zouden arriveren dus begon DCH 2 met een comfortabel 4-0 voorsprong.

Daarnaast spelen er bij Warffum drie spelers die het niveau van de 2e klasse eigenlijk ontstijgen en aangezien deze dan ook alle drie wonnen moest er aan de andere borden nog twee winstpartijen bij komen om tot twee wedstrijdpunten te komen. Gerben Alberts en Bennie Liefting voldeden hieraan maar Jan v/d Vegt verloor helaas. De laatste twee partijen eindigden in remise zodat de einduitslag ook een puntendeling opleverde.

DCH 1 deed het beter met een sterke overwinning op concurent Hijken DTC 2. Aan DCH kant was er niemand die een nul scoorde terwijl achtereenvolgens Johnny Modderman, Tjipke Smedinga en Wim v/d Molen wisten te winnen. Met deze 13-7 overwinning klimt het team naar de vierde plaats in de competitie.

 

(kndb) Roden twee keer te sterk
In de eerste ronde van de landelijke competitie moesten zowel DCH 1 als DCH 2 naar Leek om te spelen tegen het eerste en tweede team van Roden/Leek. Helaas moest in beide gevallen een 12-8 nederlaag geincasseerd worden. De detailuitslagen van de wedstrijden vindt u in het betreffende submenu.

 

(kndb) DCH blijft in 1e klasse A

Afgelopen week was het de week van de waarheid voor het vlaggeschip van DCH. Zowel in de provinciale competitie als de landelijke competitie moest er gewonnen worden om degradatie te ontlopen. Dinsdagavond lukte dat al voor de provinciale door van Gorredijk te winnen en op zaterdag 8 maart moest er in het kader van de nacompetitie voor de landelijke gespeeld worden in Wapenveld tegen het plaatselijke Ons Genoegen. Voor het eerst dit seizoen was er een korte voorbespreking en dat bleek later zijn vruchten af te werpen. Dat ook OG Wapenveld via deze wedstrijd graag wilde promoveren bleek wel uit het feit dat zij hun beste invallers opgetrommeld hadden zodat DCH slechts gemiddeld zo´n 20 ratingpunten per bord meer had. Na de paring van de spelers bleek dat DCH op 4 borden een redelijk ratingoverwicht had en op drie borden een flinke achterstand. Op de overige drie borden was het ratingverschil minimaal.

Het was Peter Veltman die DCH op het goede spoor zette door op schitterende wijze schijfwinst te forceren om vervolgens de partij naar zich toe te trekken tegen de toch ook niet slechte Albert Lusink. Vervolgens was het de beurt aan Wim v/d Molen om een goed resultaat neer te zetten tegen Jacob de Greef. Dit leek lastig te gaan worden nadat Jacob middels een combinatie door wist te breken ten koste van één schijf. Wim wist de dam echter zonder problemen af te nemen en leek daarna zelfs vrij goed te staan. De partij liep vervolgens toch vrij snel naar remise. Toen ook Marten Zijlstra remise wist te bereiken tegen Wim Lammers zag het er prima uit voor DCH met een 4-2 voorsprong terwijl drie van de betere spelers van de gastheren al uitgespeeld waren.

In het vervolg van de wedstrijd werd de voorsprong geconsolideerd door remises van Frederik Veltman, Aize Plantinga en Johnny Modderman. Frederik beleefde nog wel een curieus moment toen hij en tegenstander Gerard Blok in zodanige tijdnood kwamen dat de notatie al niet meer bijgehouden werd. Frederik dacht een snelle remise te kunnen forceren om vervolgens er achter te komen dat zijn tegenstander in plaats van de door Frederik bedoelde schijf ook gewoon Frederiks dam kon slaan met direct verlies als gevolg. Tegenstander Blok bleek echter ook zodanig in verwarring te zijn gebracht dat hij volgzaam meeging in Frederik´s verkeerde gedachtegang waardoor er een remisestand uitkwam. De remise van Marten was vrij bloedeloos maar die van Johnny had ook anders uit kunnen vallen. In het late middenspel miste Johnny een schijfwinst wat waarschijnlijk tot winst zou hebben geleid. Vervolgens moest hij nog alle zeilen bijzetten om remise te behalen.

Een comfortabelere voorsprong kwam op het scorebord toen Oscar Veltman zijn partij in winst om wist te zetten. Tegenstander Erik Bakker kwam vrij goed onder de druk op zijn lange vleugel uit waarna hij iets te optimistisch naar voren speelde. Oscar wist de vooruitgeschoven schijven zodanig te bespelen dat hij er schijfwinst uit kon halen. Met een offer en tussenloop maakte Oscar het karwei in stijl af zodat het team op een 9-5 voorsprong kwam. Vervolgens moest Hans van Dijk de punten laten aan de sterkste man op papier van Wapenveld. H. Mostert kon hiermee nog wat hoop terugbrengen voor Ons Genoegen. De resterende partijen stonden echter beide voordelig voor DCH dus de winst was binnen handbereik.

Het verlossende elfde puntje werd bijgeschreven toen Durk Smidstra zijn partij prima naar winst toespeelde. Na een doorbraak via een offer hield hij nauwkeurig alle vijandelijke schijven weg van de damlijn. Als laatste zat nog Henk Hosper tegen Jan Lammers. Henk speelde zijn geliefde spelletje waarin vaak veel combinatieve dreiging op het bord komt. Nu was het echter zijn tegenstander die een mooie doorbraakcombinatie wist uit te voeren. Laten we maar zeggen dat Henk dit allemaal wel gezien heeft want hij kon zonder problemen de doorgebroken schijf weer ongedaan maken naar een weer redelijk gelijkwaardige positie. Vanuit de overgebleven stelling haalde Henk zelfs voordeel zodat hij in een eindspel kwam met wederzijds een dam waarbij Henk nog vier schijven had en zijn tegenstander nog drie. De winst zat er echter niet meer in waardoor de eindstand 8-12 in het voordeel van DCH werd. Dit betekent dat DCH volgend seizoen weer uitkomt in de 1e klasse van de nationale competitie.