DAMCLUB HEERENVEEN
               
Informatie Onderlinge Competities Partijen Allerlei Archief  

 

Leden
Bestuur
Speellokatie

 

Informatie

Ledenvergadering (19-08-13)

Dinsdag 27 augustus start DCH weer met de jaarlijkse ledenvergadering. De start is om 20.00 uur in Mildam. Een week later begint de onderlinge competite. De eerste teamwedstrijd is op zaterdag 28 september voor de landelijke competitie. De provinciale competitie begint in oktober.

Zomercompetitie (04-05-13)

Dinsdag 7 mei gaat de zomercompetite van start in Mildam. Er hebben zich 45 deelnemers opgegeven voor dit mooie evenement waaraan dit jaar ook de FK titel is verbonden.

Alle informatie is te vinden in toernooibase.

Rapid toernooi Mildam (10-02-13)

Op zaterdag 9 februari klokslag 10 uur opende voorzitter Henk Hosper het tweede rapidtoernooi in Mildam. Dertig deelnemers verdeeld over 3 groepen kwamen in actie.

In de c-groep viel het spel van Heddy Andringa op. Na een valse start wist hij maar liefst drie b-spelers te verslaan. Een ongelukkige loting in de laatste ronde bracht hem uiteindelijk op de tweede plaats. Jelle Jongsma werd derde maar had het hoogste aantal weerstandspunten. Hij verloor de laatste ronde van Geert Rozenberg die daarmee de eerste plek opeiste.

In de b-groep ging Marten Zijlstra als een speer van start met vier overwinningen op rij. Door vervolgens drie keer te verliezen belandde hij op de derde plaats. Tweede werd Piet Leijenaar die net iets minder weerstand verzamelde dat winnaar Wim vd Molen.

De a-groep kende een duidelijke winnaar. Tjalling Goedemoed eindigde drie punten boven nummer twee Anton Schotanus. Beide spelers verloren geen partij maar Tjalling speelde slechts een keer remise tegenover Anton vier keer. Derde werd Oscar Veltman die een legertje spelers met negen punten aanvoerde met de hoogste weerstand

Alle uitslagen zijn te vinden op toernooibase

Rapid toernooi Mildam (31-01-13)

Op zaterdag 9 februari 2013 houden we voor de tweede keer een Rapiddamtoernooi !

Het damtournooi begint om 10.00 uur.

Het wordt gehouden in Hof van Schoterland, Schoterlandseweg 50, 8454KG Mildam

Er worden 7 ronden Zwitsers gespeeld, met 25 minuten per persoon per partij.

Er zijn veel prijzen (gebruiksartikelen/funartikelen enz. enz.) te verdienen, maar de gezelligheid staat voor op !

Vooraf worden er 3 groepen gemaakt (A,B en C) aan de hand van de rating !

De inleg bedraagt € 10,00 .

DIT IS INCLUSIEF EEN LUNCHBUFFET !!

Opgave tot en met vrijdag 8 februari 2013, 18.00 uur bij
Henk Hosper, 0513633566 , h.hosper@chello.nl of via facebook


Vroegere Mildam-kampioen Hessel Postma overleden (17-05-12)

Het plotselinge overlijden van Hessel Postma, begin deze week, kwam in heel damminnend Friesland uitermate hard aan. Immers iedereen trof Hessel bij allerhande soorten damgebeurtenissen. We noemen er enkele. Landelijke competitie, zomercompetitie, 55+ toernooien en het eerste Blipid toernooi waar Hessel in de C groep de verdienstelijke winnaar was en waar hij daarvoor met zichtbaar genoegen de prijs in ontvangst nam. Niemand kon toen nog bevroeden dat nog binnen 2 etmalen daarna een tragisch einde zou komen aan Hessel zijn aardse bestaan. Ook aan het plezier, succes en de altijd sportieve omgang met teleurstellende resultaten die hij aan de damsport beleefde kwam helaas een abrupt einde. Niet alleen een aderlating binnen de damsport op zich, ook in het zogenaamde randgebeuren, de sociale omgang, een behoorlijk gemis dat Hessel niet meer onder ons is. Het aanhoren van vaak humorvolle belevenissen zoals bijvoorbeeld het ''s morgens vroeg tegemoet lopen naar vier uit de hooizolder stekende koeienpoten waren voor zijn dammakkers vermakelijke ontboezemingen. Dit en de andere soms wat kwajongensachtige trekjes zullen we in de toekomst gaan missen. Vergeten doen we ze nooit. Hessel, rust in vrede.

Zomercompetitie van start (07-05-12)

Op 1 mei is de zomercompetitie weer van start gegaan. Dit jaar wordt het georganiseerd door de damclubs uit heerenveen en surhuisterveen. De speeldata zijn op dinsdag in Mildam en op maandag in Surhuisterveen.

Ronde 1 01-05-2012 Mildam
Ronde 2 07-05-2012 Surhuisterveen
Ronde 3 15-05-2012 Mildam
Ronde 4 21-05-2012 Surhuisterveen
Ronde 5 05-06-2012 Mildam
Ronde 6 11-06-2012 Surhuisterveen
Ronde 7 19-06-2012 Mildam
Ronde 8 25-06-2012 Surhuisterveen
Ronde 9 03-07-2012 Mildam
Ronde 10 09-07-2012 Surhuisterveen
Ronde 11 17-07-2012 Mildam
Ronde 12 23-07-2012 Surhuisterveen
Ronde 13 30-07-2012 Surhuisterveen
Ronde 14 06-08-2012 Surhuisterveen
Ronde 15 14-08-2012 Mildam
Ronde 16 21-08-2012 Mildam

Club-icoon Auke Kamstra overleden (16-04-12)

Eind vorige week is op hoge leeftijd Auke Kamstra overleden. Ook al was hij al lang niet meer actief op het technische vlak van de damsport, zijn belangstelling en interesse in het damgebeuren heeft hij nooit laten varen. Tot voor enkele jaren was hij trouw bezoeker van de clubvergaderingen. Helaas liet zijn gezondheid het vorig jaar bij de jubileumviering ook al niet meer toe om in eigen persoon aanwezig te zijn bij de huldiging van bijzonder lang clubgetrouwen. Heel jammer voor alle betrokkenen, immers het doet zich zelden voor dat iemand een 60 jarig clublidmaatschap viert. Een deel van die 60 jaar, en het is best mogelijk dat het er ook nog wel eens een aanzienlijk aantal meer zijn geweest, was Kamstra jeugdleider. Als absoluut hoogtepunt beleefde hij het dat 'zijn jongens' begin 1990 kampioen van Nederland werden en waar hij met recht heel trots op was. Met ook deze wetenschap zal het voor de nabestaanden minder onaangenaam zijn dit verlies te dragen.

Bestuur damclub Heerenveen/Mildam.

Tjipke Smedinga wint probleemwedstrijd 100 jaar KNDB (13-05-11)

Afgelopen vrijdag was in Emmeloord de drukbezochte jublileumreceptie van de 100-jarige KNDB. Naast de gebruikelijke toespraken vond ook de prijsuitreiking van de problemistenwedstrijd plaats. Bondscoach Rob Clerc wist op geanimeerde wijze ook voor leken het “vak” van de problemisten toe te lichten en de regels van het damspel subtiel mee te nemen. Tjipke Smedinga was de winnaar in de A-categorie, Peter van den Berg in de B-categorie.
Meer informatie op de website 100 jaar KNDB. Speel de oplossingen na en geniet!

DCH zoekt nog enkele spelers (04-05-11)

Damclub Heerenveen zal het komende seizoen met drie tientallen uitkomen in de nationale competitie. Vooral de thuiswedstrijden zullen dan met zestig dammers erg gezellig zijn. Voor de invulling van de drie teams is de club nog op zoek naar enkele spelers. Heb je interesse om op zaterdagen te spelen, neem dan contact op met Henk Hosper. Eventuele speciale wensen (zoals bv de helft van de wedstrijden willen spelen) hoeven geen probleem te zijn.

 

oud-voorzitter Piet Hoekstra overleden (05-03-11)

Eergisteren ontvingen we het droeve bericht dat oud DCH voorzitter Pieter Jan Hoekstra "Piet" op 1 maart is overleden. Alweer heel wat jaren geleden was Piet betrokken bij de vele clubzaken. Hij leidde, organiseerde, was in alles zeer belangstellend, bezocht bondsvergaderingen. Kortom een voorzitter die stond voor zijn taak. Helaas moest Piet op zeker moment alles op een lager pitje zetten, dit als gevolg van zijn hartkwaal. Wel bleef hij altijd lid van DCH, nu ook wel damclub Heerenveen/Mildam genoemd. Dat Piet het stokje doorgaf bewees vooral zijn zoon Eric. Hij was één van de spelers die begin 1990 deel uitmaakte van het jeugdteam van DCH dat toen nationaal kampioen werd. Piet heeft, ook bij zijn damvrienden, een onuitwisbare indruk achtergelaten. Rust zacht, en de naaste familie veel sterkte toegewenst bij het verwerken van dit verlies.

Damseizoen van start met ledenvergadering (01-09-09)

Op 1 september 2009 was het weer tijd voor de opening van het nieuwe seizoen met de jaarlijkse ledenvergadering. Allereerst werd het plotselinge overlijden van Gerben Alberts gememoreerd met inachtneming van een stilte.

De landelijke teams staan er weer een stukje beter voor dan het vorige seizoen. Welliswaar is het bedanken van Durk Smidstra een aderlating. Hier staat echter de komst tegenover van een viertal geroutineerde spelers. Met Iepie Poepjes-Koopman, Sjoerd Koopman, Peter Achterstraat en Frederik Veltman wordt er een schat aan ervaring toegevoegd aan de selectie voor de beide teams.

Waylon Poot is bereid gevonden om enkele keren training te geven voor de leden. Hij zal studiemateriaal verzorgen en dit behandelen op de clubavond.

Op de vergadering is ook besloten tot het samenstellen van een jubileumcommissie voor het seizoen 2010/2011 waarin de damclub haar 75e verjaardag zal gaan vieren. Er staan al een aantal activiteiten op stapel en de commissie zal deze verder uit gaan werken. Ook kwamen er nieuwe ideen vanuit de vergadering los zodat het seizoen bol zal staan van mooie toernooien en aantrekkelijke activiteiten.

Gerben Alberts plotseling overleden (07-08-09)

Op 7 augustus j.l. is plotseling Gerben Alberts veel te vroeg overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. De damclub verliest met Alberts een liefhebber die altijd klaar stond als er gedamd kon worden. Wij wensen de familie veel sterkte toe bij de verwerking van dit verlies.

Damseizoen start met terrasdammen (19-08-08)

Damclub Heerenveen e.o. begint haar damseizoen met dammen op het terras. Zondag 31 augustus en zondag 7 september is iedereen van harte welkom op het terras van partycentrum Hof van Schoterland te Mildam. Van 14.00 uur tot 17.00 uur houdt de damclub dan open huis. Jong en oud is welkom om even een partijtje te schuiven. Bij slecht weer zal er binnen worden gedamd. Dinsdag 26 augustus houdt de damclub haar jaarlijkse ledenvergadering. De week erna zal er weer fel en sportief om de punten worden gestreden voor de onderlinge competitie. Afgelopen seizoen deden 23 dammers mee met de onderlinge competitie. Naast de onderlinge competitie deden er 6 teams mee in diverse competities. Het vlaggeschip speelt in de eerste klasse van de Nederlandse Bond. Dit is te vergelijken met de hoofdklasse in het amateur voetballen. De damclub Heerenveen bloeit weer na een noodzakelijke fusie met de damclub Mildam. De club heeft momenteel circa 40 leden en wil die graag uitbouwen naar een 50 tal.

Nieuwe ratings DCH-leden (14-08-08)

Bij de A-ratings is de sterkste daler dit jaar bij DCH Geert Rozenberg. Ondanks zijn soms zeer sterke partijen moest hij 69 punten inleveren. Grote stijgers zijn er ook. Zo konden Wim Riddersma en Tabe de Vries meer dan 50 ratingpunten bijschrijven. Grootste stijger echter was Jan v/d Vegt. Zijn B-rating steeg met bijna 200 punten!
1
W.E.  Poot
1215
2
P.F.  Veltman
1160
3
T.  Smedinga
1156
4
H.A.  Hosper
1132
5
J. J. Modderman
1125
6
O.M.  Veltman
1096
7
A.  Plantinga
1084
8
D.  Smidstra
1072
9
S.  Hofman
1034
10
U.  Koopman
1027
11
W. van der Molen
1012
12
H. Lageweg
997
13
H.  Postma
978
14
H.  Bredewout
960
15
M.  Zijlstra
949
16
W. Riddersma
915
17
B. van der Werff
902
18
T. de Vries
901
19
K.  Mondria
900
20
G.  Rozenberg
828
21
R.  Sarton
809
22
A.  Oord
808
23
J. van de Vegt
765
  nog geen 25 partijen  
24
W.  Sloothaak
927
25
P. de Vries
773
26
A. Boek
752
27
B. Liefting
742
28
G. Alberts
711
29
A.  Koops
528
30
H. Luik
495

 

Gezellige slotavond (18-04-08)
DCH heeft het seizoen afgesloten met een gezellig avondje bowlen voor de leden en hun partners. Na optelling van twee ronden bleek Oscar Veltman de meeste punten gegooid te hebben en dus mocht hij de fles wijn mee naar huis nemen. Aansluitend werden de prijzen van de interne competitie uitgereikt. Het komende seizoen zal beginnen met de ledenvergadering die gepland staat op 26 augustus. Op de eerste dinsdag in september zal de onderlinge competitie weer losbranden.

 

Speellocatie tijdelijk gewijzigd (27-09-07)
Omdat vaste speellocatie Paul Kruger grondig wordt verbouwd is het tot nader bericht niet mogelijk om daar de provinciale wedstrijden te spelen. Voorlopig worden alle wedstrijden dan ook gespeeld in Mildam in het Hof van Schoterland. Deze situatie kan duren tot het einde van dit jaar.

 

Damclub Heerenveen start op 4 september (27-8-07)
DCH opent op 4 september het nieuwe damseizoen met de jaarlijkse ledenvergadering. In dit nieuwe seizoen zal DCH met maar liefst 4 teams vertegenwoordigd zijn in de provinciale competities. Ook in de landelijk competitie zal DCH uitkomen met meerdere teams. Het eerste team wacht na het kampioenschap van afgelopen seizoen een uitdagend jaar op een hoger niveau. Tevens zal er sprake zijn van een tweede team door de komst van enkele nieuwe leden. In het kader van het jeugdprogramma gaat Damclub Heerenveen weer enkele activiteiten ontplooien. Zo zal 10 oktober het scholenkampioenschap van de gemeente Heerenveen worden georganiseerd en vlak daar achteraan het persoonlijk kampioenschap van de gemeente Heerenveen voor basisscholieren. De jeugd van DCH, veelal lid geworden na het schooldammen, heeft het in het afgelopen seizoen uitstekend gedaan met enkele finale-plaatsen in de persoonlijke provinciale kampioenschappen. Een ieder die interesse heeft, is vanaf 19.30 uur welkom op elke dinsdagavond in partycentrum Hof van Schoterland te Mildam en wanneer de verbouwing is afgerond in de bovenzaal van cafe/restaurant Paul Kruger aan De Oude Koemarkt in het centrum van Heerenveen.

 

Nieuwe ratings DCH-leden (13-08-07)

1
W.E.  Poot
1216
2
E. van Hofwegen
1207
3
P.F.  Veltman
1184
4
T.  Smedinga
1156
5
H.A.  Hosper
1154
6
J. J. Modderman
1152
7
F.J.  Veltman
1115
8
G.  Locht
1108
9
O.M.  Veltman
1097
10
A.  Plantinga
1077
11
D.  Smidstra
1071
12
W. van der Molen
1018
13
U.  Koopman
1006
14
J.W. van Dijk
979
15
H.  Bredewout
976
16
H.  Postma
962
17
M.  Zijlstra
951
18
K.  Mondria
946
19
B. van der Werff
914
20
G.  Rozenberg
897
21
T. de Vries
847
22
A.  Oord
801
  nog geen 25 partijen  
23
S.  Hofman
1113
24
W.  Sloothaak
927
25
R.  Sarton
840
26
B.  Liefting
817
27
R. de Vries
583
28
J. van de Vegt
573
29
A.  Koops
562

 

Wim de Jager overleden (16-06-07)
In de Leeuwarder Courant van donderdag 14 juni stond het overlijdensbericht van Wim de Jager. Geboren op 13 januari 1928 te Beets werd Wim de drijvende kracht achter de in oktober 1957 opgerichte Damclub Wez Wis. Meer dan 30 jaar zou hij de voorzitter blijven van de club uit Katlijk. Ook na de fusie met DC Oranjewoud in 1988 trad hij toe tot het bestuur van de nieuwe club DC Mildam. Wim overleed 13 juni 2007 op 79 jarige leeftijd in Heerenveen.

 

Nieuwe website (01-08-06)
Vanwege het samengaan van de damclubs uit Heerenveen en Mildam is besloten tot het opzetten van deze geheel nieuwe site. De webmasters Oscar Veltman en Wolter Sloothaak zullen proberen u zo goed mogelijk te informeren over alles wat met de damclub te maken heeft. Voor historische informatie verwijzen wij naar de voormalige websites van DC Heerenveen en DC Mildam.