DAMCLUB HEERENVEEN
               
Informatie Onderlinge Competities Partijen Allerlei Archief  

 

 

 Competities

Prima prestatie maar wel uitgeschakeld in KNDB Beker

In de tweede ronde van de KNDB Beker heeft het DCH team zich prima geweerd tussen de ereklassers. Na drie ronden bleek het echternet niet genoeg om verrassend door te bekeren naar de finale.

In de eertse ronde stond Huissen op het programma, een tegenstander met drie GMI's in de gelederen. Meteen beleefde Tjipke Smedinga zijn moment van de dag door Geert van Aalten te verslaan met een 5-klapper. De combinatie is te zien op toernooibase. Met de voorsprong leek een stunt in de maak. Peter Veltman draaide de duimschroeven flink aan bij Pepijn vd Brink en Oscar Veltman en Sjoerd Koopman gingen nog redelijk gelijk op. De kansen keerden echter in het nadeel van DC Heerenveen. Peter trapte in een combinatie en de resterende stand was verloren. Oscar kwam in het nauw tegen Jos Stokkel om vervolgens een schijf achter te komen. De stand die overbleef bood nog wat kansen maar Stokkel dichtte vakkundig alle gaatjes. Sjoerd Koopman zag zijn stand tegen Gerard Jansen verslechteren en moest ook in verlies berusten waardoor er toch nog een 6-2 verlies werd genoteerd.

Micone was de tegenstander in ronde twee. Een minder sterk team dan Huissen maar nog steeds gemiddeld 1300 rating op de borden. In ronde 1 had Micone gewonnen dus moest er minimaal een punt gepakt worden om de hoop op de volgende ronde levend te houden. Dit keer was het de beurt aan Peter Veltman om een topper te vloeren. In een onderhoudende partij wist hij van Toby Hage te winnen. Sjoerd Koopman redde het helaas niet tegen Toine Brouwers waardoor de stand weer gelijk werd.. De angel was echter wel weggehaald uit het tilburgse team. Tjipke Smedinga pakte tegen Marc de Meulenaere een punt. Oscar Veltman speelde een klassieke partij tegen Salomon de Jong en wist met een aanval over de korte vleugel wel voordeel te behalen maar het bleek niet genoeg voor de winst. Met de 4-4 was wel het eerste wedstrijdpunt binnen. Als Huissen zou winnen van Micone was het met winst op het al uitgeschakelde CTD Arnhem mogelijk om door te gaan naar de finale.

CTD Arnhem was dus al uitgeschakeld en besloot om enkele reserves op te stellen. Als Maarten Linssen invalt wordt het daar natuurlijk niet slechter van maar de overige twee invallers hadden een beduidend lagere rating waardoor een ruime winst zeker mogelijk was. Toen Oscar Veltman in het beginspel een schijf voor kwam tegen Erik vd Weerdhof zag het er ineens erg goed uit. Winst van Huissen samen met een dikke winst van DC Heerenveen en de stunt was realiteit.. Peter Veltman won zoals verwacht van Rommy Moerle en Oscar promoveerde zijn schijf voorsprong tot twee punten. Ondertussen kwam Micone echter op voorsprong tegen Huissen en was doorgaan naar de finale weer heel ver weg. Sjoerd Koopman en Tjipke Smedinga remiseerden met Maarten Linssen en Leo Steijntjes waardoor DCH met 6-2 won. Micone wist echter ook te winnen waardoor DC Heerenveen wel op een zeer verdienstelijke derde plek eindigde met drie punten maar het was niet voldoende om door te bekeren.

 

Succesvolle start in KNDB Beker

Het bekerteam van DCH heeft in de 1e ronde een prima prestatie geleverd door de eerste plaats op te eisen in een zware groep met Witte v Moort, MTB Hoogeveen en Zenderstad. Vooraf werd het eerste duel met Hoogeveen ingeschat als het cruciale voor het behalen van minimaal de tweede positie om door te gaan naar de volgende ronde. Sjoerd Koopman en Peter Veltman zetten het team op het goede spoor met winst op Jan Loenen jr en Alexander Slot. Oscar Veltman redde het net niet tegen Zainal Palmans maar Tjipke Smedinga pakte het vijfde puntje tegen Bé Eggens.

De tweede ronde was Witte v Moort de tegenstander. Dit team met de hoogste gemiddelde rating had de eerste ronde net als DCH met 5-3 gewonnen. Ondanks dat de tegenstander aan alle borden een ratingoverwicht had werden alle partijen remise. Peter kwam nog het dichts bij twee punten maar Gerbrand Hessing wist de remise wel te vinden. Oscar en Sjoerd hielden hun tegenstanders Herman Hilberink en Odin Mol in bedwang en Tjipke Smedinga bereikte een gelijkwaardige remise tegen NK finalist Bert Aalberts.

Aangezien Hoogeveen de wedstrijd in de tweede ronde tegen Zenderstad had gewonnen kon zelfs een 5-3 nederlaag tegen het puntloze Zenderstad volstaan voor plaatsing mits Witte v Moort de laatste ronde niet zou verliezen. Veiliger was natuurlijk om zelf minimaal een punt te pakken wat direct zekerheid zou bieden. Sjoerd Koopman zorgde met zijn tweede winst voor een voorsprong. Bert Habets was zijn slachtoffer. Vervolgens wist Peter geen beslissend voordeel te bereiken tegen Rutger Oskam maar bracht hij wel het derde puntje binnen. Oscar Veltman wist de sterke Laurens Fijn van Draat prima te bedwingen en scoorde het bevrijdende vierde punt waarmee plaatsing voor de volgende ronde een feit was. Dat vierde punt bleek achteraf erg belangrijk omdat Tjipke Smedinga op de klok verloor van Laura Timmerman en Hoogeveen verrassend wist te winnen van Witte v Moort.

In de eindrangschikking kwamen DCH en Hoogeveen beide op vier wedstrijdpunten. DCH werd op basis van het onderlinge resultaat groepswinnaar. Witte v Moort werd met drie punten derde en Zenderstad met een punt vierde. Op 8 juni worden de halve finales gespeeld. DCH zit dan in een groep met drie ereklassers: Huissen, Micone en Arnhem

 

KNDB Beker

DCH is bij de loting voor de KNDB beker ingedeeld in groep H. DCH mag op 25 mei in Huissen als eerst aantreden tegen MTB Hoogeveen, vervolgens tegen Witte van Moort en sluit af tegen Zenderstad. Een plaats bij de eerste twee geeft recht op de volgende ronde.

 

Sfeerfoto

DCH 1 - Huizum 2 en DCH 2 - De Oldehove 2

DCH 2 wint van DCH 3

DCH 2 heeft een ruime overwinning behaald op DCH 3. Wim vd Molen wist eerst een schijf te winnen en vervolgens ten koste van die schijf door te breken. De dam bracht Wim snel de winst. Wim Riddersma haalde een mooie combinatie uit en won ook. De derde winst was voor Marten Zijlstra.Oscar Veltman wist steeds meer tempovoordeel te behalen wat uiteindelijk de winst opleverde. Rien Veenstra speelde een partij waarbij de schijven maar langzaam van het bord verdwenen. Dat type speelstijl past meestal goed bij tegemstander Geert Rozenberg. Geert koos deze keer echter niet voor de juiste voortzetting in het volle middenspel. Hiervan maakte Rien dankbaar gebruik. De eer van DCH 3 werd gered door Andries Oord. Hij remiseerde met Sjoerd vd Molen.

(De detailuitslagen staan in het submenu)

 

DCH 1 wint opnieuw, DCH 2 gelijk

DCH 1 heeft in de derde ronde de derde overwinning behaald tegen Tamek Damkring Marknesse. De gasten begonnen goed met een overwinning van IJsbrand Haven op Anne Dekker maar die winst bleek ook de enige van de dag te zijn voor het team wat een ronde eerder nog favoriet Enschede aan de kant had geschoven. Na de remises van Aize Plantinga, Johnny Modderman en Peter Achterstraat was het Rien Veenstra die DCH op gelijke hoogte bracht meet een zeer mooie winst op Jan Marten vd Reest. Daarna waren het de toppers van DCH die met 5 uit 3 een comfortable 10-6 voorsprong op het scorebord zetten. Sjoerd Koopman en Gerben de Wit wonnen hun partij terwijl Tjipke Smedinga blij mcoht zijn met het puntje gezien het tempovoordeel in het eindspel van tegenstander Menko van Dijk. Iepie Poepjes-Koopman en Marten Zijlstra scoorden het elfde en twaalfde puntje. Door de winst is DCH alleen koploper geworden met twee punten voorsprong op de nummer twee.

DCH 2 had in TTS Surhuisterveen een gelijkwaardige tegenstander. Dit bleek ook uit het feit dat er acht remises vielen te noteren. Op drie borden was het verschil in rating meer dan 100 punten. Twee keer was dat in het voordeel van de gasten maar Wim Riddersma hield Gerrit Terpstra keurig op remise en Sjoerd Hofman deed hetzelfde tegen Rein vd Wal. Het grootste ratingverschil was 250 punten in het voordeel van Oscar Veltman die dan ook wist te winnen. Onverwacht was echter het verlies van Pieter de Vries waarna de stand weer gelijk werd. Met het gelijkspel stijgt DCH 2 een plaats op de ranglijst.

(De detailuitslagen staan in het submenu's)

 

DCH 1 koploper, DCH 2 verliest nipt

Voor DCH 1 stond de lastige uitwedstrijd tegen het tweede team van Witte van Moort op het programma. DCH kwam echter prima uit de startblokken met een gedegen wisnt van Rien Veenstra en een gelukkige winst van Anne Dekker. De gelijkwaardige remises van Oscar Veltman en Marten Zijlstra consolideerden de voorsprong. Daarna verraste Iepie Poepjes-Koopman haar tegenstander en kwam er halverwege een zeer comfortabele 2-8 voorsprong op het scorebord. Witte v Moort 2 kon eindelijk iets terug doen middels Elena Altchoul die een misrekening van Tjipke Smedinga hard afstrafte. De overige vier partijen werden echter vakkundig naar remise en dus de teamwinst afgewikkeld. Johnny Modderman moest het hardst vechten om het puntje binnen te halen. Door de prima 8-12 winst en het verrassende verlies van Enschede en Hijken DTC 2 is DCH koploper geworden in de klasse. Ook DUO 2 is nog zonder verliespunt maar heeft een slechter bordsaldo.

DCH 2 liep in de eerste wedstrijd tegen een nipte nederlaag aan. In Warffum werd het 11-9 voor de gastheren die vier keer wisten te scoren. DCH 2 scoorde drie keer tegen. Tabe de Vries en Martin Boersbroek wonnen verwacht van tegenstanders met een beduidend lagere rating. Verrassend was echter de mooie overwinning van Jan de Vos op de hoger ingeschaalde Berend Keizer. Jan kwam met dit resultaat in het blauw op de kndb uitslagenpagina. Ook Andries Oord kwam in het blauw met een uitstekende remise tegen Nico Werkamn die bijna 400 ratingpunten hoger staat.

(De detailuitslagen staan in het submenu's)

 

DCH 1 wint eerste wedstrijd

DCH 1 is de nationale competitie goed begonnen. In eigen huis werd SSS Kampen met 11-9 verslagen waarbij slechts 1 remise viel te noteren. De gasten begonnen prima aan de wedstrijd met twee overwinningen. Vervolgens werd er om en om gescoord tot een tussenstand van 4-8 met DCH-winst van Rien Veenstra en Gerben de Wit. Daarna werd de achterstand omgebogen tot een voorsprong van 10-8 door overwinningen van Sjoerd Koopman, Oscar Veltman en Tjipke Smedinga. Het winnende elfde puntje was de eerste remise en werd behaald door Peter Achterstraat.

(De detailuitslagen staan in het submenu)

 

Programma nationale competitie
De KNDB heeft het programma van de nationale competitie 2012/2013 vastgesteld. DCH 1 begint met een thuiswedstrijd tegen het gepromoveerde SSS Kampen. DCH 2 heeft de eerste ronde vrijgeloot. Het volledige programma staat in het sub-menu.

 

Topscorers DC Heerenveen

De volgende dammers zijn in de verschillende competities en klassen topscrorer geworden voor DC Heerenveen.

Nationale competitie DCH 1 (1a) Tjipke Smedinga 17-11
  DCH 2 (2a) Jan de Vos 11-9
Provinciale competitie DCH 1 (hfdkl) Tjipke Smedinga 10-8
  DCH 2 (1e kl) Rien Veenstra 11-6
  DCH 3 (2e kl) Wim vd Molen 13-8
 
en
Pieter de Vries 13-8
  DCH 4 (3e kl) Gerard Weinans 10-7

 

 

DC Heerenveen 3 KAMPIOEN

DCH 3 heeft op imponerende wijze het kampioenschap van de 2e klasse behaald. Met de 7-5 winst op Gerkesklooster in de laatste ronde werd namelijk de maximale score bereikt van 16 punten uit 8 wedstrijden. Alleen Huizum 3 kon gelijke tred houden totdat dit team in ronde 5 in Tivoli werd verslagen. Huizum 3 bleef vervolgens wel in het spoor door ook de rest van de wedstrijden te winnen maar de koppositie werd niet meer uit handen gegeven.

De spelers van het team vlnr op de foto zijn Tabe de Vries, Andries Oord, Frederik Veltman, Wim vd Molen, Pieter de Vries, Geert Rozenberg, Sjoerd vd Molen en Jan vd Vegt.. Zij werden na de behaalde titel in de bloemetjes gezet.

 

DC Heerenveen 3 wint weer

Tegen het sterke Steenwijk stond DCH 3 voor de lastige opgave om de maximale score te behouden in de 2e klasse. De eerste twee uitslagen boden goede hoop. Geert Rozenberg en Jan vd Vegt hielden hun tegenstanders met 100 ratingpunten meer keurig op remise. Vervolgens was het topscorer Pieter de Vries die DCH 3 op voorsprong zette door winst op de geroutineerde Glazenborg. Hij deed dit middels een damcombinatie en is zelfs gedeeld topscorer van de klasse. Deze eer wordt gedeeld met Jan van Buiten die Steenwijk langszij bracht met winst op teamcaptain Andries Oord. Invaller Frederik Veltman pakte eerst schijfwinst en vervolgens de winst en bracht DCH daarmee weer op voorsprong. Wim vd Molen was als laatste uit. Hij wist net niet te winnen maar de remise was genoeg voor de teamwinst.

DCH 3 heeft nu 12 punten uit 6 wedstrijden, 4 punten meer dan Huizum 3 en Steenwijk maar Huizum 3 heeft nog een wedstrijd tegoed. Met nog twee ronden te gaan is de kampioenstitel in zicht.

 

DC Heerenveen 3 alleen aan kop in 2e klasse

DC Heerenveen 3 moest voor de strijd om de koppositie in de 2e klasse naar het eveneens ongeslagen Huizum 3 toe. Als eerste deelde Jan vd Vegt de punten met Brant Visser. De eerste winst was echter voor Jan Terpstra die Geert Rozenberg wist te verslaan. Vervolgens speelde Tabe de Vries gelijk tegen Hans van Dijk.

De achterstand wist DCH daarna om te buigen in een voorsprong. Wim vd Molen won van Anne Langhout en Andries Oord won van Jilles van Kesteren. De voorsprong werd door Pieter de Vries met verve behouden door een remise tegen Reinout Sloot.

DCH 3 staat nu alleen bovenaan en treft in de volgende ronde Steenwijk.

 

Uitslagen provinciale competitie

DCH 2 wist in ronde 3 tegen SDC Sneek voor het eerst een punt te pakken. Martin en Rien wonnen, Wim R. en Marten pakten een punt terwijl Jelle en invaller Gerard verloren.

DCH 3 doet het erg goed. Het team wist opnieuw te winnen en staat gedeeld bovenaan. Ditmaal werd Emmeloord 2 met 9-3 naar huis gestuurd. Pieter en Wim vd M. staan nog op de maximale score. Sjoerd vd M en Andries wonnen deze keer ook en Geert Rozenberg maakte het negende punt. Alleen Jan moest deze wedstrijd een nul incasseren.

DCH 4 gaat ook prima. De Harste Houdt Stand 2 werd in eigen huis met 2-6 verslagen. Invaller Jan de Vos versloeg de kopman van de gastheren. Albert en Gerard verrasten hun tegenstanders met hogere rating en wonnen ook. Hileke verloor als enige.

DCH 1 speelt op 8 december op Urk.

Alle detail-uitslagen staan in de submenu's

 

Uitslagen provinciale competitie

DCH 1 won deze ronde met ruime cijfers van De Oldehove. Na 5 partijen was de tussenstand zelfs 0-10 in het voordeel van DCH door overwinningen van Iepie, Sjoerd, Marten, Wim en Tjipke. De Oldehove kwam iets terug met winstpartijen van Tjalling Goedemoed en Jan Algra tegen Johnny en Aize. Waylon pakte vervolgens het elfde punt met remise tegen Douwe Kootstra.

DCH 2 wist zich niet te revancheren voor het verlies in de eerste ronde. De ervaren dammers van Rinsumageest bleken met 5-7 net iets te sterk. Wim en Jelle verloren hun partij terwijl daar alleen de winst van Rien tegenover stond.

DCH 3 deed het weer uitstekend. Na de dikke winst in ronde 1 werd ook twijzelerheide verslagen en daardoor staat het team gedeeld bovenaan. Sjoerd was de enige die in verlies moest berusten. Winst was er echter voor Pieter, Wim en Geert waardoor de uitslag 8-4 werd.

DCH 4 doet het ook prima. Wolvega 2 werd in wedstrijd met wisselende kansen opzij gezet met 5-3. Tabe en Gerard wisten hun partij te winnen, Albert verloor. Het belangrijke vijfde puntje kwam op naam van Hielke.

Alle detail-uitslagen staan in de submenu's

 

Uitslagen provinciale competitie

DCH 1 is de competitie begonnen met een overwiinning op Harlingen. Op het hoogste bord miste Waylon Poot in een tijdnood-duel met Willem Leijenaar de juiste voortzetting en liep tegen een damcombinatie aan. Op de volgende borden sloeg DCH echter hard toe. Peter, Tjipke, Henk en Johnny pakten de volle buit. Piet Leijenaar kon nog terugscoren tegen Martin Boersbroek maar de beide remises op de onderste borden brachten de 10-6 eindstand.

DCH 2 had een moeizame avond in Surhuisterveen. Jelle Jongsma miste remise na schijfverlies, Tabe de Vries verloor onverwacht en Marten Zijlstra kon zijn ratingvoordeel niet in winst omzetten. Halverwege gaf dit een 5-1 achterstand. Wim vd Molen bracht met een prima winst de spanning terug waarna Martin Boersbroek verdienstelijk remiseerde met Rein vd Wal. Oscar Veltman probeerde nog wat met een lokzetje maar de sterk spelende Gerrit Terpstra koos de juiste koers naar een overwinning voor hem en zijn team.

DCH 3 behaalde een forse overwinning op BEGB Britsum 3. Wim vd Molen, Geert Rozenberg, Pieter de Vries, Andries Oord en Jan vd Vegt wonnen hun partij. Alleen Sjoerd vd Molen wist niet te winnen. De eindstand werd 2-10 in het voordeel van DCH.

DCH 4 pakt het eertse wedstrijdpunt op bezoek bij TTS Surhuisterveen 2. Hielke Luik en Albert Koops verloren hun partij maar Tabe de Vries en Gerard Weinans wisten te winnen.

Alle detail-uitslagen staan in de submenu's

 

Programma nationale en provinciale competities

DC Heerenveen zal dit jaar weer met maar liefst 4 teams uitkomen in de provinciale competitie. DCH 1 speelt in de hoofdklasse, DCH 2 in de 1e klasse, DCH 3 in de 2e klasse en DCH 3 in de derde klasse.

In de nationale competitie komen twee teams uit. DCH 1 speelt in de 1e klasse a en DCH 2 speelt in de 2e klasse a.

De programma's zijn te vinden in de submenu's

 

NK sneldammen 2011

Voor het NK sneldammen 2011 in Culemborg hadden zich drie DCH-leden geplaatst. Wim Riddersma en Geert Rozenberg voor de C-categorie en Iepie Poepjes-Koopman in de vrouwen-categorie.

Van hen wist Wim de hoogste positie te behalen. Hij mag zich een jaar lang 5e van Nederland in zijn categorie noemen. Geert belandde in de 2e groep en werd daarin 8e. Iepie kwam ook in de 2e groep uit en werd daarin verdienstelijk 4e.